SKUPŠTINA VANREDNO O PROSVETI: Ministar Šarčević pred poslanicima, obrazlaže zakone
Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Predlog zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja

SKUPŠTINA VANREDNO O PROSVETI: Ministar Šarčević pred poslanicima, obrazlaže zakone

Politika -

BEOGRAD - Skupština Srbije počela je danas vanredno zasedanje, a na dnevnom redu sednice je razmatranje predloga zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja i zakona o visokom obrazovanju.

Predložene zakone poslanicima obrazlaže ministar prosvete Mladen Šarčević.

Prema obrazloženju Vlade, Predlog zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja treba da predstavlja krovni prosvetni zakon, kojim se daje veća autonomija ustanovama u obrazovanju.

Tim zakonom uvode se i novine u sistemu upravljanja i rukovodjenja ustanovama, direktori će biti birani isključivo na osnovu kompetencija, uz obaveznu obuku i licenciranje, imaće proširenu odgovornost, sigurniji radno-pravni status, a u penziju odlaziti sa 65 godina.

foto: Zorana Jevtić

Predlogom je proširena odgovornost u oblasti zabrana u odnosu na nasilje i diskriminaciju, povećane su novčane kazne za propisane prekršaje, a uvode se i nove vaspitne i vaspitno-disciplinske mere, društveno koristan i humanitarni rad.

Zakonom je propisana i odgovornost roditelja, a predviđena je i mogućnost osnivanja opštinskih saveta roditelja.

Vlada Srbije navela je da će Predlogom zakona o visokom obrazovanju akreditacije fakulteta obavljati Nacionalno telo za akreditaciju, a biće doneti novi standardi i uveden postupak žalbe.

Biće formiran Savet poslodavaca na svakoj visokoškolskoj ustanovi, koji će predstavljati "vezu visokog obrazovanja i privede". Prema predlogu zakona, uslov za rangiranje za upis u narednu studentsku godinu na teret budžeta biće 48 ESP bodova.

Šarčević: Strože sankcije za bahato ponašanje u školi

Ministar prosvete Mladen Šarčević je izjavio danas da novi sistemski zakoni u obrazovanju, koji su ušli u Skupštinu, predviđaju strože sankcije za bahato ponašanje u školi - nastavnika, učenika, ali i roditelja, kao i da je to početak značanih promena u školskom sistemu.

Skupštinski Odbor za obrazovanje, nauku, tehnološki razvoj i informatičko društvo prihvatio je juče dva predloga zakona, o visokom obrazovanju i osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja u načelu, koji će danas biti pred poslanicima.

(Kurir.rs/Beta/Foto: Tanjug/Dimitrije Goll)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track