POLEMIKA DVERI I SPS U SKUPŠTINI: O partijskom zapošljavanju i pljačkanju države!
Foto: Zorana Jevtić

PARLAMENT SRBIJE

POLEMIKA DVERI I SPS U SKUPŠTINI: O partijskom zapošljavanju i pljačkanju države!

Politika -

Raspravu u Skupštini Srbije danas je obeležila polemika poslanika Dveri i Socijalističke pratije Srbije i optužbe na račun saocijalista da "uništavaju državu" već 25 godina koliko su u vlasti.

Poslanici Dveri ni na ovoj sednici nisu prošli bez opomene, a danas je dobio njihov šef Boško Obradović.

Obradović je tokom rasprave o amandmanima na Predlog zakona o osnivanju Nacionalne akademije za javnu upravu koji brani ministar iz redova socijalista Branko Ružić, rekao da je predloženi zakon simbol lažnih predizbornih obećanja i da će to biti partijska akademija SPS-a i Srpske napredne stranke (SNS).

"Vi ćete preko ove agencije da i dalje radite sa svojim partijskim kadrovima o državnom trošku" ,kazao je Obradović i dodao da je SPS "naselio" celu državnu upravu svojim partijskim kadrovima.

On je rekao da je SPS od 27 godina višestranačja u Srbiji 25 godina na vlasti i označio ih kao "pljačkašku" stranku.

foto: Marina Lopičić

Šef Dveri je ukazavši da je SPS pripadnik bivših režima upitao zašto SNS kada napada bivši režim ne napadne i SPS i zašto se u "fiokama drže sve kriminalne afere SPS-a".

Obradović je naveo i da su SNS i SPS "jednopartijska, interesna, parazitska struktura koja izjeda ovo društvo državu".

Ministar Ružić je odbacio navode o partijskom zapošljavanju i partijskoj akademiji i kazao Obradoviću da bi i on da je ostao da radi u biblioteci u Čačku kao deo javne uprave imao pravo na stručno usavršavanje u toj akademiji.

foto: Zorana Jevtić

Ružić je rekao i da je važno da Obradović ukaže da li "poštuje svog poslanika koji je isključen sa sednice (Srdjan Nogo) i pita ga gde je njegov otac bio u kojoj partiji u poslednjih 25 godina za koju ste govorili da je pljačkaška".

Poslanica Demokratske stranke Srbije (DSS) Gorica Gajić tokom rasprave tražila je od ministra da konačno saopšti broj službenika u javnoj upravi, za koji se procenjuje da ih ima 450.000.

foto: Dragana Udovičić

Poslanica Nove stranke Marinika Tepić rekla je da se predloženim zakonom o osnivanju Nacionalne akademije za javnu upravu uzurpira javna uprava, koja je već postala "glavna mašinerija za zloupotrebu vlasti", koja upreže sve službenike da rade u kampanji vlasti.

Ona smatra da osnivanje akademije vredja sve profesionalce koji godinama u javnoj upravi dobro obavljaju svoj posao i da bi oni, kako je kazala, i bolje radili da ih vladajuća koalicija ne ucenjuje i ne preti.

Ne slaže se sa predlogom da se akademija podiže na nivo centralne institucije u sistemu stručnog usavršavanja u javnoj upravi, jer ona neće moći ni da od lenjih službenika napravi vredne, a od kriminalca poštenog. Poslanica Srpske radikalne stranke Vjerica Radeta je tokom rasprave izrazila bojazan da će uspostavljanjem akademije biti uvedena sertifikacija koja će "zamenjivati diplome državnih službenika koji ste uvedeni u državnu službu, a čije diplome su prilično sumnjive" i da će akademija služiti za "nova uhlebljenja partijskih kadrova".

Poslanica Dosta je bilo Branka Stamenković, pored zamerki na korišćenje tudjica u zvaničnom dokumentu kao što su "kouč" i "koučing" umesto "učitelj" i "podučavanje", smatra da osnivanje akademije nije neophodno.

Kako je istakla, obuka državnih službenika, mogla je da se da se organizuje na fakultetima, umesto da se pravi trošak i organizuje nova institucija. Poslanica Srpska napredne stranke Aleksandra Tomić rekla je da se akademija osniva po uzoru na slične škole za javnu upravu u Francuskoj, Nemačkoj i drugim zemljama EU, čije je iskustvo pokazalo kao dobro za bilji rad javne uprave.

Stručno usavršavanje, kako je objasnila, ne odnosi se na stručno obrazovanje pojedinaca koje su oni već stekli školovanjem, već na usavršavanje pomoću iskustava kolega koji su već dugo vremena u javnoj upravi, a kako bi ona bila efikasnija.

Kurir.rs/Tanjug

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO: Zločinac na slobodi! Sud u BiH oslobodio Nasera Orića!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track