Najnovije vesti

MUČKI UBIJENI DOK JE NA SNAZI BILO PRIMIRIJE: Danas je 26 godina od ubistva šabačkog novinara Zorana Amidžića i njegove TV ekipe
Foto: Youtube Printscreen

SEĆANJE NA UŽASE RATA U nekadašnjoj JUGOSLAVIJI

MUČKI UBIJENI DOK JE NA SNAZI BILO PRIMIRIJE: Danas je 26 godina od ubistva šabačkog novinara Zorana Amidžića i njegove TV ekipe

Društvo

BEOGRAD - Udruženje novinara Srbije (UNS) podsetilo je da se danas navršava 26 godina od kako su na putu Petrinja-Glina (Hrvatska) ubijene kolege šabačke dopisničke ekipe RTV Beograd, današnji RTS - novinar Zoran Amidžić, snimatelj Bora Petrović i asistent snimatelja Dejan MilićevićMobilisani urednik u Radio Šapcu Sretan Ilić preminuo je na putu do bolnice.

Automobil u kom se nalazila ekipa RTS-a napadnut je iz zasede i izrešetan 9. oktobra 1991. godine, a UNS-ovo istraživanje za "Dosije o ubijenim i nestalim novinarima" pokazalo je da tužilaštva Srbije i Hrvatske do danas nisu pokrenula istrage tog zločina.

foto: Youtube Printscreen

Komandant III bataljona 544 motorizovane brigade JNA Jovo Ilić je za "Dosije" rekao da su novinari ubijeni u vreme kada je na snazi bilo primirje.

Niko od vojnih ni civilnih vlasti Ilića nije kontaktirao, iako je on prvi bio na licu mesta i prevezao ranjenog Sretena Ilića do brigadne bolnice u Glini.

Podaci iz Amidžićeve novinarske beležnice i dokumentacije koju je imao kod sebe ubrzo nakon ubistva pojavili su se u hrvatskom listu "Slobodni tjednik". U tom listu, osam dana posle ubistva, pojavio se tekst pod naslovom "Pucati na špijune bez zaustavljanja". Iz teksta se vidi da je autor, potpisan sa Jovan Kubura, koristio beležnicu i dokumenta koja je kod sebe imao Amidžić kada je ubijen, naveo je UNS.

(Kurir.rs/Beta/Foto: Youtube printscreen)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Evo kakvog je zločinca oslodio sud u BiH!

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...