DAČIĆ SA STILIJANIDESOM: Evropski komesar za upravljanje vanrednim situacijama najavio pomoć Srbiji od 4 miliona evra!
Foto: MSP

BILATERALNI SUSRETI

DAČIĆ SA STILIJANIDESOM: Evropski komesar za upravljanje vanrednim situacijama najavio pomoć Srbiji od 4 miliona evra!

Politika -

Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić razgovarao je danas sa evropskim komesarom za humanitarnu pomoć i upravljanje vanrednim situacijama Hristosom Stilijanidesom, koji je najavio Srbiji pomoć u vrednosti od četiri miliona evra za namenjenih migrantima.

Kako je saopšteno iz MSP, ministar Dačić je ovom prilikom zahvalio na podršci Evropske unije, kao i ličnom angažmanu komesara Stilijanidesa u obezbeđivanju pomoći Srbiji na regulisanju migrantske krize i adekvatnom tretmanu migranata.

Podsetio je da je ova kriza zajednički problem, koji ni jedna zeml?a ne može sama da reši, već je neophodna međusobna saradnja i solidaran pristup. Izrazio je nadu da će, u skladu sa tim, EU nastaviti da pruža podršku Srbiji.

Ministar Dačić je ukazao da je od samog početka krize Srbija svojim humanim i odgovornim postupanjem pokazala da deli zajedničke vrednosti sa Evropskom unijom. Dodao je da će Srbija ostati posvećena pronalasku sveobuhvatnog i kompromisnog rešenja krize, spremna da nastavi da pruži svoj doprinos, ali i da preuzme svoj deo obaveza.

Komesar Stilijanides je naglasio da je odlučio da ponovo poseti Srbiju kako bi izrazio svoju podršku i najavio pomoć EU, u vrednosti od četiri miliona evra, za sprovođenje humanitarnih projekata namenjenih migrantima u Srbiji. Napomenuo je da je od 2015. godine Evropska unija najveći donator Srbiji pomoći za vanredne situacije.

Podvukao je da je Srbija pokazala da je pouzdan partner, na čiju saradnju Evropska unija može da računa i u teškim okolnostima. Istakao je da je i prilikom ove posete imao mogućnost da se uveri u značajan napredak u obezbeđivanju uslova za migrante.

Komesar Stilijanides je zaključio da je nesporna evropska perspektiva Srbije, odnosno da je Srbije deo Evrope, kao i da je budućnost Evropske unije i Srbije zajednička.

foto: MSP

Dačić se danas sastao u Beogradu sa američkim kongresmenom Tedom Poom, kopredsedavajućim Srpskom kokusu, koji je izrazio spremnost da nastavi sa zalaganjem na daljem unapređenju bilateralnih odnosa dveju zemalja.

Kako je saopšteno iz MSP-a, šef srpske diplomatije je izrazio zahvalnost kongresmenu Pou na njegovom dosadašnjem angažovanju o okviru Srpskog kokusa, s ciljem afirmacije odnosa dve zemlje i boljeg razumevanja politike Srbije u Sjedinjenim Američkim Državama, što je potvrđeno i izlaganjem u Predstavničkom domu Kongresa, povodom obeležavanja godišnjice "Halijard" misije, kao i upućivanjem kongresnog pisma podrške državnom sekretaru Tilersonu, 3. oktobra.

Sagovornici su izrazili obostrano zadovoljstvo zbog unapređenja ukupnih bilateralnih odnosa, od napretka u političkom dijalogu do razvoja ekonomskih odnosa. Tokom razgovora ohrabrene su aspiracije Srbije ka članstvu u EU, kao i konstruktivna uloga u očuvanju stabilnosti regiona Zapadnog Balkana.

Zahvalivši na gostoprimstvu, kongresmen Po je izrazio spremnost da, sa svoje strane, nastavi sa zalaganjem radi daljeg unapređenja bilateralnih odnosa, podsećajući da prijatel?stvo naša dva naroda datira još iz vremena savezništva u Prvom svetskom ratu.

Kurir.rs/Tanjug

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO: Zločinac na slobodi! Sud u BiH oslobodio Nasera Orića!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track