PONOVO UBIJAJU NAŠU DECU - KOLJAČ ORIĆ NA SLOBODI Majka Milica: Gledala sam kako mi sinove ubijaju snajperom!
Foto: Kurir, Privatna Arhiva

Nema pravde Bošnjački Ratni komandant Srebrenice oslobođen

PONOVO UBIJAJU NAŠU DECU - KOLJAČ ORIĆ NA SLOBODI Majka Milica: Gledala sam kako mi sinove ubijaju snajperom!

Politika -

"Orićevi ljudi su mi ubili dvojicu sinova. Stariji Radisav imao je 12, a mlađi Aleksandar svega četiri i po godine. Snajper ga je pogodio u vrat! Pokušala sam da ih spasem. Orićevi snajperi su kosili sve!"

Ovo je stravično svedočenje Milice Dimitrijević iz sela Skelani u dokumentarcu RTS „Zločin bez kazne“ koja je iznela monstruozno iskustvo doživljeno zajedno s brojnim Srbima iz srebreničkog kraja. Snagama BiH komandovao je ratni komandant Armije BiH Naser Orić, koga je juče sud u Sarajevu oslobodio optužbi za ratne zločine tokom rata devedesetih.

I smrt dečaka Slobodana Stojanovića (11 ) jedan je od najgnusnijih zločina počinjenih nad Srbima u Srebrenici. On je pronađen sa šest izbijenih zuba gornje vilice i s razrezanim trbuhom u obliku krsta, a ruke su mu do lakata bile odsečene. Vratio se u selo da uzme svog psa, kojeg je zaboravio kada su bežali od koljača Nasera Orića.

foto: Profimedia

Porodice žrtava zgrožene su odlukom suda jer pravde koju čekaju 25 godina nema.

MAJKA MILICA: Gledala sam kako mi sinove ubijaju snajperom

- Naši najmiliji se u grobu prevrću. Ovo je pljuvanje po našim žrtvama, po istini. To je sramota! Teško mi je... Orić je krvnik i zločinac koji sada može slobodno da šeta u Kravici, Bratuncu i Srebrenici - kaže Cvija Mladenović Kandić, koja je 1992. u Srebrenici ostala bez muža, dva brata, majke i više članova porodice koji su joj pobijeni.

Potresna svedočenja

Jedan od svedoka Tužilaštva BiH, ratni predsednik Izvršnog odbora SO Srebrenica Ibran Mustafić, u svojoj knjizi „Planirani haos“ detaljno je opisao brutalan razgovor koji je imao s Orićem nedugo nakon ubistva sudije Slobodana Ilića u Zalazju 12. jula 1992.

- Kada smo onu ekipu zarobljenih Srba iz zatvora ponovo poveli prema Zalazju i kada je počelo klanje, meni je dopao Slobodan Ilić. Popeo sam mu se na prsa. Bio je bradat i čupav kao životinja. Gledao je u mene i nije progovorio ni reči. Izvadio sam bajonet i direktno ga udario u jedno oko, a zatim provrteo nožem. Nije ni zapomagao. Zatim sam ga nožem udario u drugo oko. Nisam mogao da verujem da ne reaguje. Iskreno rečeno, tada sam se prvi put uplašio, tako da sam ga odmah posle preklao - naveo je Mustafić u svojoj knjizi Orićevo priznanje tog strašnog zločina.

Vučić: Životi Srba nisu vredni kao drugi. Srpska suza nema roditelja

Međutim, kada je Mustafić kao svedok tužilaštva u Sudu BiH pokušao da prepriča navedeni razgovor s Orićem, odbrana optuženog ga je proglasila psihički neuračunljivim i njegovo svedočenje sud nije uzeo u obzir.

Uprkos novoj nepravdi zbog oslobađanja Orića, predsednik Aleksandar Vučić pozvao je Srbe da ne izgovore nijednu težu reč protiv naših komšija Bošnjaka i poručio da će Srbija morati sama da se bori za pravdu.

foto: Nebojša Mandić

- Životi Srba očigledno nisu vredni kao životi drugih. Srpska suza nema roditelja - izjavio je Vučić i najavio da će Ministarstvo pravde reagovati na oslobađajuću presudu Oriću.

Kako je rekao, njegova uloga kao predsednika Srbije jeste da ne izgovori najstrašnije stvari, iako je „očigledno da životi Slobodana Ilića, Milutina Miloševića, Mitra Savića nisu vredni kao životi drugih“. On je ukazao na to da su samo Srbi optuživani i osuđivani, a da ni Haradinaj ni Orić, niti neki drugi, nikada neće biti krivi za Srbe koji su stradali, a njih i Bošnjaka je najviše stradalo.

- Pozivam Srbe da i zbog ove presude, kao i posle onoga što se meni dogodilo u Srebrenici, ne pokažu i ne izgovore nijednu težu reč protiv naših komšija Bošnjaka, da gradimo prijateljstvo s njima i da zajedno s njima gradimo budućnost. Nećemo da psujemo, ali ćemo se za pravdu boriti snažnijom ekonomijom, jedinstvom i većim radom, koji će doneti plodove za budućnost našoj deci - poručio je Vučić, uz uveravanje da istinu nijedan sud ne može da sakrije.

Tužilaštvo najavilo žalbu

Tužilaštvo BiH najavilo je žalbu na presudu Oriću, koga Srbija potražuje zbog ratnih zločina nad Srbima.

foto: Avaz.ba / E. MASLO - M. AŠČIĆ

Oslobađajuća prvostepena presuda izrečena je i pripadniku Armije BiH Sabahudinu Muhiću, a obojica su se suočila s optužbama za ubistvo ratnih zarobljenika Slobodana Ilića, Mitra Savića i Milutina Miloševića, koji su, prema tačkama optužnice, likvidirani u srebreničkim selima Zalazje, Kunjerac i Lolići.

foto: Kurir Ilustracija

Dno dna

ORIĆ PRIMAO ČESTITKE

U obrazloženju presude navodi se da na osnovu iskaza zaštićenog svedoka optužbe „O1“ nije mogla biti doneta osuđujuća presuda.

- Iskaz zaštićenog svedoka „O1“ bio je nedosledan i nelogičan, te u iskazima iz 2013. i 2014. godine uopšte nije spomenuo optuženog Orića, nego je u iskazu iz 2014. godine tvrdio da je sudiju Slobodana Ilića ubio Zulfo Torsunović - piše u obrazloženju.

Orić nakon izlaska iz sudnice nije davao izjave, već je, primajući mnogobrojne čestitke, kratko rekao: „Pravda je pobedila“.

Ko je Naser Orić

PREŽIVEO HAG, IZMAKAO SRBIJI

Tužilaštvo BiH je 27. avgusta 2015. podiglo optužnicu protiv Orića. On je uhapšen 10. juna 2015. na granici Francuske i Švajcarske po poternici Srbije. Švajcarskoj je nekoliko dana nakon hapšenja dostavljen formalni zahtev Srbije za izručenje, ali je on ipak izručen BiH. Orić je u Haškom tribunalu bio prvostepeno osuđen na dve godine zatvora za zločine počinjene na području Srebrenice i okolnih sela u periodu od decembra 1992. do marta 1993, ali ga je Apelaciono veće 2008. oslobodilo. Sredinom osamdesetih bio je pripadnik specijalnih jedinica JNA za atomsku i hemijsku odbranu, a zatim je postao član policijske jedinice za specijalne akcije. Po izbijanju rata u BiH Orić je maja 1992. postavljen za komandanta Štaba TO u Srebrenici i člana Ratnog predsedništva Srebrenice. Predvodio je mnogobrojne napade na više od 50 srpskih sela 1992-1993, u opštinama Bratunac i Srebrenica. Orić je sa saradnicima u julu 1995, evakuisan helikopterom u Sarajevo.

foto: Zorana Jevtić

Milorad Dodik

SRBI DA IZAĐU IZ SVIH INSTITUCIJA U BIH

Predsednik RS Milorad Dodik pozvao je predstavnike iz reda srpskog naroda da izađu iz svih institucija tužilaštva i BiH.

- Ova presuda je dokaz da nema kazne za zločine nad Srbima i da je samo dovoljno da Bošnjak sudi Bošnjaku i on će biti oslobođen. Ja ću pozvati sve važne ljude u Srpskoj i ovo je tačka preko koje se neće preći. Činjenica je da je čak i bilo Bošnjaka koji su svedočili protiv Orića, ali to nije bilo dovoljno za presudu. Ovo je prilika da rehabilitujemo priču o već zakazanom referendumu o Sudu i Tužilaštvu BiH. Pozivam sve Srbe da izađu iz svih institucija Tužilaštva i BiH - poručio je Dodik.

REAGOVANJA

foto: Fonet Nenad Đorđević

Ana Brnabić, premijerka Srbije

NIKAKVE PRAVDE

Da posle svega nema nikave pravde i niko nije kriv, ljudski mi je strašno.

foto: Damir Dervišagić

Ivica Dačić, Šef diplomatije

SUD NE MOŽE DA OPERE SRPSKU KRV

Nikakav sud ne može da opere srpsku krv s ruku Orića i drugih zločinaca. Kazna će ih stići, kad-tad. Ima li kraja bezobrazluku, poniženju i nepravdi prema srpskim žrtvama?

foto: Beta/Milan Obradović

Nela Kuburović, ministarka pravde

UBISTVA NEKAŽNJENA

Mračna istina je progledala - da se samo za srpske žrtve ne zna ime i prezime njihovih dželata, imena onih koji su im na najbrutalniji način oduzeli život. Da li pravda i pravo ne poznaju ubistvo, silovanje, vađenje očiju, mučenje staraca i dece, samo zato što su oni Srbi?

foto: Fonet

Mladen Grujičić, načelnik Srebrenice

BILI SMO SVESNI DA ĆE BITI OSLOBOĐEN

Očekivana presuda. Devedeset posto Srba ovde je bilo svesno od samog početka da će biti oslobođen, a svi vrlo dobro znaju da je Naser Orić ratni zločinac. To pokazuje kakvo je pravosuđe u BIH.

foto: Fonet

Dragan Mektić, ministar bezbednosti BIH

TUŽILAŠTVO NEOZBILJNO PRIPREMILO OPTUŽNICU

Očekivana presuda. Devedeset posto Srba ovde je bilo svesno od samog početka da će biti oslobođen, a svi vrlo dobro znaju da je Naser Orić ratni zločinac. To pokazuje kakvo je pravosuđe u BIH.

foto: Kurir

Kurir / Ekipa Kurira

Foto: Privatna arhiva, Kurir

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Evo kakvog je zločinca oslodio sud u BiH!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track