SRAMNO OSLOBAĐANJE KRVNIKA NASERA ORIĆA: Što više masakriraš Srbe, izvesnije da ćeš na slobodu
Foto: Profimedia, Sloboden Pečat/ Borče Popovski, Beta

Nema pravde za naše žrtve: Nastavljen niz sramnih presuda

SRAMNO OSLOBAĐANJE KRVNIKA NASERA ORIĆA: Što više masakriraš Srbe, izvesnije da ćeš na slobodu

Politika -

Oslobađanje Nasera Orića potvrdilo bolnu istinu koju smo iskusili prilikom presuda Gotovini i Haradinaju

Odluka suda u Sarajevu, koji je oslobodio ratnog komandanta Armije BiH u Srebrenici Nasera Orića optužbi za ratne zločine tokom rata devedesetih, samo je još jedna sramna potvrda da za srpske žrtve nema pravde i da je ona na ovim prostorima selektivna, ocenjuje stručna javnost.

Osim Orića, za počinjene zločine nad srpskim narodom oslobođeni su još i hrvatski general Ante Gotovina, koji je rukovodio operacijom „Oluja“, kao i bivši vođa ozloglašenog OVK Ramuš Haradinaj, koji je učestvovao u brojnim zločinima na KiM kada je ubijeno, zaklano i silovano na stotine Srba i Albanaca.

Predsednik Foruma za etničke odnose Dušan Janjić smatra da je u pitanju selektivna pravda.

- Naser Orić je početak jedne prakse koja nam kaže da sudovi i javnost još ne gledaju na zločin istim očima. Zavisi protiv koga je napravljen zločin. Ovaj bosanski sud neće da sudi za zločine koji su Bošnjaci počinili. Ovo je politička i nepravedna stvar. Zbog ovoga se stvorila velika politička buka koja će sigurno imati uticaj i na mišljenje apelacionog suda. Očigledno je da oni koji su izbegli da idu u Haški tribunal i izbegli da odgovaraju pred Haškim tribunalom neće biti kažnjeni, nažalost, takvih ima mnogo - mišljenja je Janjić.

Ministar u Vladi Srbije Nenad Popović izjavio je juče da je odluka suda u Sarajevu da oslobodi Nasera Orića sramna.

- Sramna odluka suda u Sarajevu da oslobodi Orića optužbi za monstruozne zločine, koje je počinio nad Srbima u BiH, dokaz je da ne postoji iskrena volja u delu te države za istinskim pomirenjem i priznanjem zločina koje su počinili pripadnici njene ratne armije - rekao je Popović.

S druge strane, član Predsedništva BiH Bakir Izetbegović rekao je da je licemerno napadati pravosudne institucije zbog nepostojanja dokaza kojima bi se sudskim putem mogla revidirati istina i izjednačiti krivica za zločine počinjene u BiH.

- To što se sudske odluke ne podudaraju sa nečijim pokušajima revidiranja istine samo potvrđuje da problem nije u sudovima i njihovim presudama, nego je problem u nastojanjima da se izjednači krivica, što podriva proces pomirenja - rekao je Izetbegović.

Omladina DSS

PROTESTNO PISMO AMBASADI BIH

Omladina DSS predala je Ambasadi BiH u Beogradu protestno pismo zbog oslobađajuće presude Naseru Oriću.

- Za DSS i srpski narod je neprihvatljivo da ni 22 godine po završetku rata nije pronađen nijedan krivac za masovne zločine nad srpskim narodom na području srednjeg Podrinja - navodi se u protestnom pismu.

Kurir / S. ÐURIĆ

Foto: Borče Popovski/ Sloboden pečat, Profimedia, Beta

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Evo kakvog je zločinca oslodio sud u BiH!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track