Najnovije vesti

BOŽOVIĆ POZIVA NA POBUNU OMLADINE: Napravite od ove zemlje mesto po svojoj meri
Foto: Dado Đilas

težak položaj mladih

BOŽOVIĆ POZIVA NA POBUNU OMLADINE: Napravite od ove zemlje mesto po svojoj meri

Politika

Mladi u Srbiji treba da se pobune i naprave od ove zemlje mesto po svojoj meri, izjavio je danas poslanik Demokratske stranke Balša Božović i upozorio da Srbiju napušta najperspektivniji deo društva.

Činjenica je da mladi u Srbiji loše žive i da nemaju mogućnost da se zaposle i razviju sve svoje potencijale i jedino rešenje je pobuna da bi se izborili za svoja prava.

Ovo je njihova zemlja, a ne zemlja bilo kojih političara i stranaka. Oni moraju da od ovog društva naprave mesto po svojoj meri, izjavio je Božović novinarima pred početak konferencije "Da znanje ostane u Srbiji" u organizaciji Fondacija Fridrih Ebert u saradnji sa Fondom Ljuba Davidović.

Najperspektivniji deo društva odlazi iz zemlje, a bez mladih smo zemlja bez bilo kakve budućnosti i zato smo pokrenuli projekat da skrenemo pažnju na gorući problem nezaposlenosti mladih koji u ogromnoj meri svake godine napuštaju Srbiju, rekao je Božović.

Ako predložite zakon u parlamentu i borite se da na dnevni red stavite jako važnu temu, a ta tema nikako ne dolazi na red jer vladajuća većina smatra da to nije važno za Srbiju onda je to poruka mladim ljudima da se pobune i uzmu stvar u svoje ruke, rekao je on.

Predlog zakona o zapošljavanju mladih je očajniČki potez da zadržimo mlade u Srbiji i on je samo prvi korak koji otvara hiljade drugih problema koje moramo da rešimo da društvo bude uredjeno da bi mladi ljudi mogli da iskoriste svoje potencijale.

Božović je rekao da je istraživanje OECD pokazalo da je prošle godine iz Srbije otišlo 59.000 ljudi, a da se ove godine očekuje da to uradi više od 70.000.

Odlaze svi obrazovni nivoi, a oni najobrazovaniji i najsposobniji od srednje škole dobijaju stipendija velikih svetskih kompanija koje očigledno više vode računa o potencijalima mladih u Srbiji od vlade, rekao je on.

Direktor beogradske kancelarije Fridrih Ebert Štiftunga Ursula Koh Laugvic je izrazila zadovoljstvo što su se na konferenciji okupili poslanici, predstavnici državnih službi i mladi da raspravljaju o temi koja je jedna od najvažnijih u Srbiji i u drugim zemljama.

Ona je ocenila da je dobro što je neko odlučio da počne da rešava problem migracije mladih stručnjaka i nesklada između obrazovanog sistema i potreba tržišta rada.

Poslanik DS Aleksandra Jerkov je rekla da rešavanje problema zapošljavanja mladih zahteva društveni dogovor, dodajući da to nije problem za vlast ili opoziciju niti dnevno politička stvar.

Prema zvaničnoj statistici 34,9 odsto mladih je nezaposleno, rekla je ona i dodala da ekonomisti upozoravaju da najviše zabrinjava činjenica da veliki broj mlaih traži posao duže od šest meseci.

Ključ rešenja je kao i uvek u finansijama, rekla je ona i dodala da se nacrtom zakona o zapošljavanju mladih uvode olakšice u plaćanju doprinosa za poslodavce kod zapošljavanja mladih ljudi.

Stručnjaci smatraju da bi uvođenje takvih mera koštalo državu 50 miliona evra, ali bi tako 50.000 mladih došlo do zaposlenja, rekla je Jerkov.

(Kurir.rs/Fonet)

Foto Dado Đilas

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO: Snaja Zorana Marjanovića jedan od glavnih svedoka! Sumnja se da Milica nešto krije?!

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...