IVICA DAČIĆ NA ZASEDANJU UNESKA U PARIZU: Odustajanje Kosova od kandidature velika pobeda za Srbiju
Foto: Fonet/MSP

zaštiti srpsku kulturnu baštinu

IVICA DAČIĆ NA ZASEDANJU UNESKA U PARIZU: Odustajanje Kosova od kandidature velika pobeda za Srbiju

Politika -

PARIZ - Za Srbiju velika je diplomatska pobeda i veliki uspeh to što je Kosovo odustalo od kandidature za prijem u članstvo Uneska i Generalna konferencija Uneska izuzetno je uspešna za Srbiju i pokazuje koliko je naša zemlja za dve godine ojačala svoju spoljnopolitičku poziciju, izjavio je danas ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

foto: AP

"Želim da zahvalim svim zemljama koje su pre dve godine glasale protiv prijema Kosova u Unesko, kao i svim ljudima u Unesku koji su i ovog puta uticali na to, ukazujući da Kosovo nema šansi da dobije na glasanju, tako da su na kraju oni sami odustali od kandidature", rekao je Dačić, koji u Parizu učestvuje na 39. zasedanju Generalne konferencije Uneska.

Tako da, kaže šef srpske diplomatije, ove godine nema uopšte na dnevnom redu pitanja Kosova i time je, ističe, izbegnuta još jedna polarizacija, politizacija same te organizacije, koja treba da štiti kulturnu baštinu u svetu. Srbija će, tvrdi Dačić, nastaviti sa aktivnim delovanjem u Unesku, a prema njegovom mišljenju, to je jedna od organizacija gde se najbolje vidi kvalitet srpskih diplomatskih nastupa, kada je reč o odbrani nacionalnih i državnih interesa.

foto: Ministarstvo spoljnih poslova

"Mislim da ovde svi znaju za interese Srbije, ali isto tako, Srbija ne treba da govori samo o Kosovu, treba da govori generalno o problemima kulturne baštine u svetu i da se što jače pozicioniramo kao jedan od značajnih faktora u toj organizaciji i time ćemo svakako lakše odbraniti naše državne i nacionalne interese", smatra šef srpske diplomatije.

Srbija, ističe on, ostaje na stanovištu da je Unesko, kao organizacija koja obeležava 72 godine postojanja, svetu potrebna možda više nego ikada ranije, te da je jedinstvena ekspertiza Uneska, da se kroz saradnju u domenima kulture, obrazovanja, nauke, informacija i komunikacija, može postići značajan korak napred na planu očuvanja međunarodnog mira i bezbednosti, potvrda plemenite misije te organizacije.

Srbija je, ističe Dačić, kao i svih prethodnih godina, spremna da konstruktivnim pristupom i u bliskoj koordinaciji sa ostalim državama članicama, doprinese što efikasnijem radu organizacije.

foto: Stefanovic

"U fokusu Uneska i dalje mora biti borba za slobodu mišljenja i izražavanja, posebno medijskog, sa brigom za bezbednost novinara kao neodvojivim delom te slobode. Želeo bih da istaknem da je Srbija posvećena zajedničkoj i doslednoj borbi protiv svih vidova nasilja i ekstremizma u međunarodnim odnosima, u čemu Unesku pripada važna i specifična uloga", rekao je Dačić.

Posebno zato, ističe, budući da su duhovne i materijalne vrednosti o kojima se ta organizacija stara, na udaru nasilnog ekstremizma, uključujući i terorističke forme njegovog ispoljavanja.

"Stoga smatramo da posebnu pažnju treba posvetiti iznalaženju odgovarajućih i efikasnih metoda zaštite dragocene kulturne baštine čovečanstva i spremni smo da se aktivno uključimo u sve projekte i konkretne poduhvate u tom cilju", kazao je šef srpske diplomatije.

foto: AP

Takođe, kako ističe, svesna da je pitanje zaštite kulturne baštine u zonama zahvaćenim oružanim sukobima jedno od najaktuelnijih pitanja sa kojima se suočava Unesko, Srbija se zalaže za unapređenje implementacije postojećeg međunarodno-pravnog okvira na tom planu.

Dačić sa Odri Azule o zaštiti srpske baštine na KiM

Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić sastao se danas sa nominovanim kandidatom za novog generalnog direktora Uneska Odri Azule, i ukazao na važnost koju Srbija pridaje pitanju zaštite spomenika srpske kulturne baštine na Kosovu i Metohiji, posebno onih na Listi svetske baštine u opasnosti.

Na sastanku na marginama 39. zasedanja Generalne konferencije Uneska u Parizu, Dačić je čestitao Odri Azule na nominovanju za poziciju generalnog direktora Uneska i izrazio nadu da će uspešna saradnja Srbije sa Uneskom biti nastavljena i ubuduće.

foto: Fonet/MSP

Šef srpske diplomatije izneo je uverenje da će Azule, s obzirom da poseduje bogato profesionalno iskustvo u oblasti kulture i informisanja na nacionalnom i na međunarodnom planu, uspeti da nađe rešenje za brojne izazove sa kojima se Unesko suočava u poslednjih nekoliko godina.

U tom kontekstu, istakao je da bi razmatranje eventualnog zahteva za prijem "Kosova" u Unesko na nekom od budućih zasedanja Izvršnog saveta ili Generalne konferencije Uneska, u značajnoj meri uticalo na podele u Organizaciji i dalju politizaciju rada, što nije u interesu Organizacije. Imajući u vidu posvećenost Odri Azule pitanju zaštite kulturne baštine, posebno je ukazao na važnost koju Srbija pridaje pitanju zaštite spomenika srpske kulturne baštine na Kosovu i Metohiji, posebno onih na Listi svetske baštine u opasnosti, kao i značaju nastavka angažmana Uneska na tom planu.

Zahvaljujući na čestitkama, Azule je izrazila uverenje da će saradnja Uneska i Srbije u narednom periodu nastaviti da se razvija posredstvom programa i projekata koje zajednički organizuju Unesko i institucije i organizacije u našoj zemlji.

Potvrdila je da će uložiti maksimalne napore u pravcu depolitizacije Organizacije i vraćanja fokusa rada na izvorne principe, kao i da će nastojati da svoj rad bazira na principima profesionalizma i nepristrasnosti.

(Kurir.rs/Tanjug)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO: Novi detalji tužilaštva! Evo kada se Zoran Marjanović odvojio od ćerkice i kada je usmrtio Jelenu?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track