SENZACIONALNO! IVICA DAČIĆ: ODLAZIM SA ČELA SPS: Dosta mi je svega!
Foto: Dado Đilas

Ekskluzivna ispovest

SENZACIONALNO! IVICA DAČIĆ: ODLAZIM SA ČELA SPS: Dosta mi je svega!

Politika -

Ivica Dačić, lider SPS, u ekskluzivnom razgovoru za Kurir kaže da nema tog socijaliste koji njega može da smeni sa čela stranke, već da će on sam otići, o čemu, priznaje, razmišlja!

Po­što je Ku­rir obja­vio in­fo­r­ma­ci­ju da Bran­ko Ru­žić, pot­pred­sed­nik SPS, spre­ma puč u stra­n­ci, Dačić poručuje da postoji mogućnost da ubrza kongres i da se verovatno više neće kandidovati za predsednika socijalista.

Otvorio dušu

- Kongres je sledeće godine. Izabran sam između četiri kandidata tajnim glasanjem. Podigao sam partiju iz pepela posle 5. oktobra. Inače je ona bila otpisana. Mene ne mogu da smene, mogu samo ja da odem, o čemu razmišljam - kazao je predsednik socijalista za Kurir i dodao da je iskreno više umoran od uloge dežurnog krivca:

Razočaran u partijske drugove... Ivica Dačić, foto: Dado Đilas

- Verovatno se više neću kandidovati za predsednika partije. A moguće je da ubrzam kongres. Svima sam za sve uvek ja kriv, i u partiji i u koaliciji, pa je vreme da se to završi. Dosta mi je svega!

foto: Nebojša Mandić

Podsetimo, Kurir je otkrio da Ružić hoće da preuzme stranku od Dačića, te da već izvesno vreme lobira unutar SPS kako bi ostvario svoj naum. Iako je ovaj socijalista u više navrata zadavao ozbiljne glavobolje Dačiću svojim izrazito opozicionim stavovima, Dačić mu je dao fotelju u novoj vladi, sve sa ciljem da ga obuzda. Međutim, Ružić ne odustaje od svojih ciljeva - da bude naredni šef socijalista.

Prelomni kongres

Inače, kongres partije, na kom socijalisti biraju rukovodstvo stranke, po planu treba da se održi 2018. godine.

Dačić je na čelo SPS došao nakon smrti Slobodana Miloševića 2006. Socijaliste je vratio na vlast koalicijom sa Demokratskom strankom 2008. Tada su DS i SPS potpisali istorijsko pomirenje, da bi četiri godine kasnije Dačić „ostavio“ Tadića i demokrate zbog saveza sa SNS Aleksandra Vučića, odnosno zbog premijerskog mesta.

foto: Zorana Jevtić

Mrkonjić o Ružićevom puču

DOBRO JE DA SU MLADI AMBICIOZNI

Milutin Mrkonjić, počasni predsednik SPS, na pitanje da li je Branko Ružić kadar da vodi SPS, kaže da socijalisti imaju dosta sposobnih ljudi, ali da, koliko on zna, „to u ovom trenutku nije ozbiljna kombinacija“.

- Dobro je da svi mladi ljudi budu ambiciozni, ali moraju da temelje te ambicije na rezultatima svoga rada. Ali ja mislim da o tome u partiji niko ne razmišlja, ni Bane Ružić. Bane ima kvalitete da bude ozbiljan politički radnik, on i Dačić su jedan ozbiljan tandem - kazao je Mrkonjić.

foto: Dragana Udovičić

Slavica Ðukić Dejanović

MI U SPS NE PLAŠIMO JEDNI DRUGE

Slavica Đukić Dejanović, zamenik predsednika SPS, kaže da je Ružić Dačićev najlojalniji saradnik i da oni u SPS nemaju dilemu ko je njihov lider.

- I Ružić i ja imamo nepodeljeno poverenje u Dačića. Imaćemo kongres i ko god želi da izađe na crtu Dačiću, može, a po mojoj oceni, to neće biti Ružić jer on to ne želi - kaže Dejanovićeva, a na pitanje da li Dačić ima razloga da se plaši Ružića, kaže:

- Mi smo pre svega prijatelji, ne samo partijski drugovi, mi jedni druge ne plašimo. Nemamo takav odnos. Termin strah je izlišan kada je u pitanju Dačić.

foto: Zorana Jevtić, Marina Lopičić

Antić i Tončev

NE INTERESUJE NAS TO

Aleksandar Antić, potpredsednik SPS, nije želeo da se izjašnjava o navodima da Ružić sprema puč u stranci.

- Ne komentarišem tekstove zasnovane na spekulacijama neimenovanih izvora iz moje partije - poručio je Antić.

I Ivica Tončev, funkcioner SPS, nije hteo da komentariše saznanja našeg lista.

- Ma ne interesuje to, nemam ja veze s tim - kazao je Tončev.

foto: Kurir

(Kurir.rs/K. Blagović - J. Velinović/Foto: Dado Đilas)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR VESTI UŽIVO! I srpski političari u “Rajskim papirima”!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track