VUČIĆ O IZJAVI BAKIRA IZETBEGOVIĆA: Ne potežu se reči rat i priznavanja nekih teritorija tek tako!
Foto: Fonet/AP, Fonet

PREDSEDNIK SRBIJE

VUČIĆ O IZJAVI BAKIRA IZETBEGOVIĆA: Ne potežu se reči rat i priznavanja nekih teritorija tek tako!

Politika -

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da ćemo odgovorno analizirati izjave člana Predsedništva BiH Bakira Izetbegovića, jer se, kaže, ne potežu tek tako reči rat, sukobi i priznavanje nekakvih teritorija, ali da neće otkazati posetu Predsedništva Beogradu, kao sto je Sarajevo otkazalo posetu Tomislava Nikolića, "zbog pet puta manje stvari".

On je ukazao da je Izetbegović u intervju za Dojče vele izneo lični stav prema KiM i drugim stvarima koje se odnose na Srbiju, tako da će i to biti uzeto u obzir i u skladu sa tim i postavljena naša politika.

Vučić je novinarima u Aranđelovcu rekao da se ne potežu reči rat, sukobi i priznavanje nekakvih teritorija tek tako, ali i poručio da će nasa reakcija biti ta da ćemo sve analizirati i uzeti u obzir šta su necije želje i nadanja i u skladu sa tim, kao odgovorna zemlja, zauzeti stav.

"To što neki govore da je na osnovu lažne vesti - pa, bolje da je ostalo onako, nego ono sto smo mogli da čujemo, bolje da je rekao "da" - nego "nadam se da", zato što je to "da" moglo da bude plod objektivnih okolnosti ko zna kakvih, ali "nadam se da" pokazuje lični odnos prema tome", rekao je Vučić.

foto: Tanjug Zoran Žestić

Kako je rekao, na današnjoj sednici Saveta za nacionalnu bezbednost teme će biti i situacija u regionu sa posebnim osvrtom na BiH, razgovori u vezi sa KiM, kao i pitanje organizacije i reorganizacije naših bezbednosnih snaga.

"Ne očekujem nikakve dramatične odluka, ali za nas je veoma važno da budemo ozbiljni i da budemo odgovorni i da razumemo sta se oko nas događa".

"Nekako sam zgrožen izjavama onih koji govore u Srbiji, a koji uvek nađu dovoljan razlog da za nešto okrive svoju zemlju i svoje rukovodstvo i kada nismo ništa uradili, ama baš ništa, kada smo 'krivi' samo zato što smo imali uši da čujemo šta je neko drugi izgovorio, opet smo mi krivi", primetio je.

"Zamislite da kada Sulejman Ugljanin sledeći put pomisli, iako nije ni slično, verujte mi, pošto Raško -polimska oblast ili Sandžak... nije entitet u Srbiji, kada sledeći put bude rekao 'pozivamo na referendum i na rezultete referenduma iz 91. na otcepljenje' - da mi kažemo pokrećemo rat", zapitao se Vučić.

"Ne potežu se reči rat, sukobi niti priznavnaja nekakvih teritorija tek tako. Da li će naša rekakcija biti da ne priznajemo teritorijalni integraitet BiH? Neće. Mi smo odgovorni i ozbiljni ljudi", naglasio je Vučić i dodao da ćemo uzeti u obzir i to što smo razumeli šta je poruka i šta su želje i nadanja i u skladu sa tim postavljaćemo svoju politiku i svoja saznanja i, razume se, način delovanja.

foto: Fonet/Nenad Đorđević

"Tako se ponaša ozbiljna i odgovorna zemlja, nikome nismo pretili, nikoga nismo uvredili, nismo čak ni odgovorili na sve to, mi samo analiziramo to što je rečeno, a to što je rečeno je više nego ozbiljno, to nije nikakva sitnica, kako bi neki želeli da govore, to je više nego ozbiljna stvar", ocenjuje predsednik Srbije.

"Saslušali smo, čuli smo i videli smo, hvala na svemu što ste rekli, obavestili ste nas i sad bar znamo šta je to što nam želite. Ne mislimo da ćete to da sprovedete, jer ne možete, ali znamo šta je to što nam želite, hvala vam na tome" rekao je Vučić.

On je dodao da će primiti sve članove Predsedništva BiH i da, naravno, neće otkazati tu posetu, kao što je svojevremeno bila otkazana poseta Sarajevu tadašnjeg predsednika Srbije Tomislava Nikolića "zbog pet puta manje stvari".

Na pitanje šta bi bilo kada bi ta poseta bila otkazana Vučić je rekao da ne bi bilo ništa, ali i uzvratio kontra pitanjem - "a šta bismo time dobili osim što bih mogao da skinem sako i kažem 'pogledajte moje mišiće...'".

Razgovaraćemo i sa Izetbegovićem, ali ćemo razgovarati tako što sad znamo šta su mu želje, šta misli o nama i tu nema nikakve filozofije i tu su stvari čiste, dodao je.

On je ukazao da ima velikih problema na KiM, ne bezbednosnih u ovom tenutku, ali da drugih političkih problema ima i ima stvari o kojima mora da se razgovara.

"Imamo nameru da vršimo dodatno opremanje i jačanje, ali i jačanje materijalne pozicije pripadnika naših bezbednosnih snaga i zato ćemo danas razgovarati i o rešavanju njihovog stambenog pitanja, oformiti komisiju koja treba da pripremi ceo plan i program za stambenu izgradnju za našu vojsku, policiju i bezbednosne snage" dodao je prersdnik Srbije.

Naveo je da ta želja postoji od ranije, ali da nije bilo snage da se sprovede zbog mera fiskalne konsolidacije i naznačio da je Srbija danas ekonomski značajno snažnija i to uz podršku lokalnih samouprava može da se izvede.

Kurir.rs/Tanjug

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

VEŽBA SRPSKE POLICIJE U KNEZA MILOŠA: Pucnjava u kanadskoj ambasadi! Maskirani srpski specijalci munjevito savladali teroriste

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track