Najnovije vesti

JOVANOVIĆ: Bakir nije rekao ništa novo! Srbija pod velikim pritiskom po pitanju BiH i Kosova!
Foto: Aleksandar Jovanović

evropa se plaši krize

JOVANOVIĆ: Bakir nije rekao ništa novo! Srbija pod velikim pritiskom po pitanju BiH i Kosova!

Politika

Predsednik Liberalno-demokratske partije Čedomir Jovanović ocenio je u Novom danu TV N1 da su vlasti u Beogradu burno reagovale na izjavu Bakira Izetbegovića o Kosovu, zato što Srbija ne može istovremeno da nosi komplikovane odnose u BiH i situaciju koju ima na Kosovu.

Izjavom da se nada da će Sarajevo priznati Kosovo, bošnjački član Predsedništva BiH Bakir Izetbegović nije rekao ništa novo, ali su drugačije okolnosti u kojima je Srbija primila njegovu poruku, ističe Čedomir Jovanović.

“Srbija ne može istovremeno da nosi komplikovane odnose u Bosni i situaciju koju ima na prostoru Kosova. Srbija je pod velikim pritiskom da pokuša da pronađe rešenje kosovske krize”, podsetio je on i ocenio da u toj situaciji, kada vlasti u Beogradu treba da čine ustupke na jednoj strani, na drugoj zatežu odnose, kako bi kompenzovali štetu koju smatraju da trpe.

foto: Fonet/Nenad Đorđević

Vučićeva izjava da bez pravno obavezujućeg sporazuma o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, Srbija neće moći da postane članica EU, po svojoj težini je mnogo značajnija od reakcija na intervju Izetbegovića, smatra lider LDP-a.

Pravno obavezujući sporazum nije formalno priznanje kosovske

nezavisnosti, ističe Jovanović i ocenjuje da Srbija nema ni snage za takvu odluku, ali to jeste politički minimum kako bi se uspostavili drugačiji odnosi Srbije i Kosova.

“Sama Evropa na tome insistira, jer se plaše krize koja bi mogla nastati iz neraščišćenih odnosa”, kaže on.

Jovanović smatra i da je nezavisnost Kosova realnost od koje ne možemo bežati, a Vučićevu poruku da Evropa insistira na sporazumu o normalizaciji odnosa, vidi kao spremnost da se makar o tome razgovara.

foto: Beta

Beograd nije najveći problem Sarajeva

Vraćajući se na temu narušenih odnosa Beograda i Sarajeva, Jovanović je ocenio da je reč o krizi između ljudi koji se dobro poznaju i veruje da će predstojeća poseta članova Predsedništva BiH Beogradu biti prilika da se zajednički iskorači iz situacije u kojoj smo se našli.

Jovanović ističe i da nije Beograd najveći problem Sarajeva, već Zapad koji, kako kaže, ne zna šta će sa Bosnom i gde ima sve manje građanskih principa.

“Taj svet koji treba da izgrade u BiH, gotovo da ne postoji u Evropi”, kaže lider LDP-a i smatra da mlak stav međunarodne zajednice upravo govori da region mora da preuzme odgovornost i spreči probleme koji se mogu javiti u budućnosti.

(Kurir.rs/N1/Foto: Aleksandar Jovanović)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...