Montgomeri: Atlantski savet prepoznao ulogu Srbije u regionu
Foto: Zorana Jevtic

Montgomeri: Atlantski savet prepoznao ulogu Srbije u regionu

Politika -

BEOGRAD - Bivši američki ambasador u Srbiji Vilijam Montgomeri ocenio je kao "dobar znak" to što je Atlantski savet SAD prepoznao ulogu Srbije u regionu i korake koje je srpska vlada preduzela ka pomirenju.

"Nisam siguran šta 'istorijsko pomirenje' znači u pogledu odnosa Srbije i Amerike. Od pada Miloševića imali smo pozitivne odnose. Dobar je znak to što je Atlanski savet SAD prepoznao ulogu Srbije u regionu i korake koje je vaša Vlada preduzela ka pomirenju", izjavio je Montgomeri.

Prema njegovim rečima, glavni problem koji se tiče odnosa Beograda i Vašingtona u poslednjih 17 godina je taj što SAD, rame uz rame sa Evropskom unijom, nisu uspele da razumeju ili prihvate da američka politika prema Bosni i Kosovu nije urodila plodom i da su obe oblasti ostale u suštini bezbadežni slučajevi nesposobni da funkcionišu samostalno i bez ikakvih osnova u ekonomiji.

foto: Zorana Jevtić

On ocenjuje da je politika SAD prema ovom regionu bila na "autopilotu" poslednje dve decenije. "Kao rezultat toga, srpsku vladu smo konstantno pritiskali da prihvati naše viđenje o tome kako stvari treba da funkcionišu. Nadam se da bi strategija Atlanskog saveta SAD mogla da bude početak preispitivanja naše politike", kaže Montgomeri.

On je dodao da je saglasan sa idejom da bi Vašington trebalo da bude aktivniji u dijalogu između Beograda i Prištine.

"Slažem se da Amerika treba da bude uključena u dijalog između Beograda i Prištine, imajući u vidu to da će Albanci zaista slušati samo SAD. Brinem se i da ćemo, ako nismo spremni da budemo istinski objektivni i pragmatični, samo nastaviti da učvršćujemo beskompromisnu poziciju Prištine", napomenuo je Montgomeri.

(Kurir.rs/Tanjug/Blic/Foto: Zorana Jevtić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track