NAJNEVEROVATNIJA PRIČA RATA: Momčilo Perišić, Agim Čeku, Atif Dudaković i Milivoj Petković bili su 1991. u istoj kasarni u Zadru
Foto: Profimedia

zajedno

NAJNEVEROVATNIJA PRIČA RATA: Momčilo Perišić, Agim Čeku, Atif Dudaković i Milivoj Petković bili su 1991. u istoj kasarni u Zadru

Politika -

Zadar je grad, podno Dinare i Velebita, središnja tačka Jadrana i kao takav oduvek strateški važan od Rimljana, preko Turaka i Mlečana, do Francuske, Austrije i Italije, svih koji su se borili za prevlast u tom delu Sredozemlja i vladali njime do 1945. godine. Tek tad je kao poslednji veliki grad ušao u sastav Druge Jugoslavije i u njoj fingirao kao npr. jedan San Dijego, komforna zona JNA sa 15 kasarni i tri velika vojna školska centra: avijacije, zemaljske i PVO artiljerije.

Ovaj grad krije neverovatni ratnu priču. Nacionalne trzavice početkom devedesetih u zaleđu Ravnih Kotara i Zagore, odakle su ponikli Simo Matavulj i Vladan Desnica, obostranim ludilom prerasle su u „balvan revoluciju" i „kristalne noći", gde su nažalost jednako stradali ljudi i grad, Hrvati i Srbi. To je vremenski okvir u kome su u Vojnoj pošti 5835 -- Artiljerijskom školskom centru, odnosno kasarni „Marko Orešković"u istom trenutku na službi, po redosledu subordinacije: Momčilo Perišić u činu pukovnika i na poziciji komandanta AŠC-a, Milivoj Petković u činu potpukovnika, kao komandant II diviziona ŠRO, Atif Dudaković u činu majora, kao komandant I diviziona ŠRO, i poručnik Agim Čeku kao komandir voda ŠRO.

foto: Marina Lopičić

MOMČILO PERIŠIĆ

On je samozatajni, pomalo štreberski profil maratonca sa sopstvenom agendom u kojoj će mu jedan od prvih poteza biti uklanjanje u tom trenutku urbane legende kasarne i grada Atifa Dudakovića, slanjem na Vojnu akademiju u Beograd.

foto: AP

MILIVOJ PETKOVIĆ

Hrvatski general, poslednji haški netom pravnosnažno osuđeni u procecu „Prlić i vojno-političko vođstvo Herceg-Bosne". Zanimljiva kasnija trivija je da će Županijski sud u Zadru prvo optužiti, pa potom tokom jednog boravka u Hrvatskoj i uhapsiti kapetana I klase Mirsada Ćatića, njegovog zamenika u Zadru (u okviru optužnice „Perišić i saradnici" za bombardovanje grada), a koji je u tom trenutku već bio demobilisani visoki oficir Armije BiH, ataše za kulturu njihovog konzulata u Frankfurtu.

ATIF DUDAKOVIĆ

Još jednom će TV kamere neposredno beležiti njegovu izravnu komandu za likvidaciju dvojice zarobljenih vojnika po padu Abdićeve Velike Kladuše, a porodica i saborci hrvatskog generala Vlade Šantića za njegovu likvidaciju 1995. takođe će sumnjičiti Dudakovića, povrh njegove komandne odgovornosti za retorziju nad Srbima u zapadnoj Bosni. Nakon rata, postao je glavnokomandujući Vojske BiH, a karijeru u Sarajevu okončala mu je porodična tragedija, samoubistvo njegovog mlađeg sina.

foto: FoNet/AP

AGIM ČEKU

U Zadru, bio je jedini Albanac na profesionalnoj službi u AŠC-u, najverovatnije kao jedan od najboljih u svojoj klasi koja je 1984. završila Vojnu akademiju. Perišić mu 1990. dodeljuje vod Vojne akademije, ali se Čeku potom u činu kapetana JNA, kao i većina u leto 1991, stavlja na raspolaganje Hrvatskoj vojsci. U Zadru je zasnovao porodicu sa suprugom mešovitog srpsko-hrvatskog porekla, a ostao nam je upamćen po svom karakterističnom dijalektu prilikom strojevog komandovanja i decentnoj suzdržanosti u držanju obuke.

(Kurir.rs/Nedeljnik)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KAKO SMO PREVARILI NATO... Genijalna ideja naše vojske spasila avione i osramotila Alijansu

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja