(VIDEO) SAMO VI KUKAJTE SA VAŠIM VODITELJKAMA, ŠMINKERKAMA, BLOGERKAMA: Planula rasprava Martinovića i Đurišića o amandmanima i pojedenom vremenu
Foto: Printscreen

Vlast i opozicija ukrstili koplja

(VIDEO) SAMO VI KUKAJTE SA VAŠIM VODITELJKAMA, ŠMINKERKAMA, BLOGERKAMA: Planula rasprava Martinovića i Đurišića o amandmanima i pojedenom vremenu

Politika -

BEOGRAD - Šef poslaničke grupe Srpske napredne stranke (SNS) Aleksandar Matinović izjavio je danas u Skupštini Srbije da će ta stranka nastaviti da podnosi amandmane na zakone koji će doći na sledećim sednicama parlamenta.

Martinović je tokom rasprave o amandmanima na izmene i dopune Zakona o budžetskom sistemu rekao da već treći dan opoziciju u Srbiji boli činjenica da su poslanici SNS podneli veliki broj amandamana.

foto: Printscreen

"Ubuduće će na svakoj sednici biti ovoliko amandmana SNS, zato što ćemo vam pokazati kroz te amandamane kakva je politika i program i koalicionih partnera. A vi kukajete do mile volje, zajedno sa Oliverom Jovićević, Jugoslavom Ćosićem, voditeljkama, šminkerkama, blogerkama i ostalim vođama vaših opozicionih stranaka", rekao je Martinović.

On je to naveo odgovarajući na negodovanje opozicije što su poslanici vladajuće većine podneli velik broj amandmana na predložene zakone koji prethode budžetu za 2018. godinu, a zbog čega, kako procenjuju, neće biti rasprave u pojedinostima o budžetu za narednu godinu.

foto: Printscreen

Martinović je tim povodom naveo da ne zavisi od SNS da li će se stići do budžeta ili ne. "Doživeli ste debakl na izborima 2014, 2016. i 2017. godine, a vremena za raspravu imate onoliko koliko vam je narod dao. Za to nije kriva SNS", istakao je Martinović.

foto: Printscreen

On je dodao i da poslanika opozicije juče ceo dan nije bilo u skupštinskoj sali i da je "bilo više ministara iz vlade nego svih poslanika opozicije zajedno".

Šef poslaničke grupe Socijaldemokratske stranke Marko Đurišić rekao je da nije dobro što tri dana slušaju "vladajuće hunte", koji govore da se nešto nalazi u budžetu, a u stvari se ne nalazi.

Poslanici opozicije već nekoliko dana upozoravaju da vladajuća većina želi da onemogući raspravu o budžetu za narednu godinu tako što je podnela amandamane na više predloga zakona o kojima i raspravljaju, i na taj način "jede" vreme za raspravu u pojedinostima o budžetu, s obzirom da je objedinjena rasprava o svim tačkama koje su na dnevnom redu.

Opozicija ističe i da zbog toga neće biti rasprave o njihovim amandmanima na predlog budžeta za narednu godinu.

U amandmanima koje je vladajuća većina podnela najčešće se navodi da se "planiranje, priprema i donošenje i izvršenje budžeta Republike Srbije realizuje tako da u najvećoj mogućoj meri podrži" investicije, regionalni razvoj, efikasnost lokalne samouprave ...

Rasprava o amandmanina počela je u ponedeljak, a poslanicima je ostalo još oko 130 minuta za raspravu o amandmanima od 600 minuta koliko je Poslovnikom predvidjeno. Pored toga, svaka poslanička grupa, u zaivisnosti od broja poslanika, ima odredjenu minutažu.

(Kurir.rs/Beta/Foto: Printscreen)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Novi incident u Skupštini Srbije! Pogledajte kako je Obradović gađao Martinovića mišem!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track