U POSLEDNJEM ČASU SPREČENA VELIKA PLJAČKA IMOVINE SRBIJE: Državne vile tajno prodavali budzašto, OVO JE SPISAK KUPACA!
Foto: Aleksandar Jovanović Cile, Zorana Jevtić

OTKRIVAMO

U POSLEDNJEM ČASU SPREČENA VELIKA PLJAČKA IMOVINE SRBIJE: Državne vile tajno prodavali budzašto, OVO JE SPISAK KUPACA!

Politika -


Pojedine elitne državne vile koje se izdaju diplomatama i političarima prodate su u tajnosti, pod sumnjivim okolnostima i na štetu države, zbog čega je Vlada Srbije odlučila da upravljanje nad 122 luksuzna objekta prebaci sa Republičke direkcije za imovinu na Dipos, Društvo za iznajmljivanje nekretnina.

foto: Stefan Jokić

Reč je o, kako saznajemo od dobro obaveštenog izvora, 17 vila koje su na najatraktivnijim lokacijama u gradu, kao što su Diplomatska kolonija i Ulica Beogradskog bataljona, gde jedan kvadratni metar košta najmanje između 1.500 i 2.000 evra. Kako nezvanično saznajemo, policija istražuje direktora Republičke direkcije za imovinu Jovana Vorkapića i njegovu grupu.

Direkcija bez odgovora

- Prodaja vila je obavljena daleko od očiju javnosti, na sumnjivim tenderima i po spornim cenama. Prema zakonu, imovina treba da se oglasi na tenderu i da bude ponuđena po tržišnim uslovima i potpuno transparentno. U ovom slučaju je bilo sasvim drugačije i pretpostavlja se da su pojedini kupci imali vezu, preko koje su saznali koliko se novca nudi za određene objekte, pa su mogli lakše da manipulišu, i to sve na štetu države - kaže naš izvor.

Direktor Republičke Direkcije Za Imovinu... Jovan Vorkapić , foto: Zorana Jevtić

Po kojoj ceni je uprava Republičke direkcije za imovinu, sa direktorom Jovanom Vorkapićem na čelu, prodala pomenute vile, ostala nam je misterija jer su juče do zaključenja broja svi iz ove ustanove izbegavali odgovore na Kurirova pitanja.

Uprkos našem mejlu i upornim pozivima, u Direkciji nam je rečeno da direktor Vorkapić nije tu, da je na sastancima i da će dobiti pitanja čim se vrati. U poslednjem razgovoru su saopštili da se odgovori pripremaju, ali do zaključenja broja ih nismo dobili. Upravo zbog ovih sumnji na neregularnost, Vlada je oduzela državne vile Direkciji i vratila ih na upravljanje Diposu, iako su u novembru prošle godine iz Diposa prebačene u Direkciju za imovinu.

foto: Aleksandar Jovanović Cile

- To je posebno pitanje, zašto se državna imovina tako šeta... I zašto se uopšte daje na poverenje onima koji očigledno ne umeju da njom upravljaju domaćinski - pita se naš sagovornik.

Za kuću i plac milion evra

Stručnjak za nekretnine Mića Đoković kaže da vile u Diplomatskom naselju u Beogradu mogu da koštaju od 400.000 evra, pa sve do milion evra.

- Cene zavise najviše od veličine placa. Takođe, značajan element za kreiranje cene je zona, da li je rezidencijalni deo, kao što jeste. Dakle, u tom rezidencijalnom, luksuznom delu cene se kreću od 1.500 do 2.000 evra po kvadratu. To je ipak diplomatsko naselje i kuće se veoma retko prodaju. Ako je plac od pet ari, na njemu su uglavnom manje kuće i koštale bi oko 450.000 evra. S nešto većim placom bile bi od 600.000 do 650.000 evra, a one s velikim placom, od oko 12 ari, koštale bi i do milion evra - kaže Đoković.

foto: Printscreen Google Maps

Do zaključenja broja nismo dobili odgovore ni od Diposa.

Luksuz

BILI U DRŽAVNIM VILAMA

Na spisku zakupaca luksuznih Diposovih vila u Ulici Beogradskog bataljona stanovali su: Aleksandar Obradović, nekadašnji direktor „Elektroprivrede Srbije“, Nikola Petrović, direktor „Elektromreže Srbije“, kao i Goran Đoković, stric našeg najboljeg tenisera Novaka Đokovića...

foto: Beta

Transparentnost Srbija

LOŠE OPRAVDANJE

Zlatko Minić iz Transparentnosti Srbija ističe da je promena nadležnosti nad državnim vilama trebalo da se desi pre loših posledica.

- Zvuči nelogično da se menja nadležnost organa zbog lošeg rada direktora i uprave, ukoliko je to definisano kao razlog promene. Ako neko loše radi, treba da bude zamenjen, ili ako ima elemenata, da se protiv njega pokrene disciplinski ili neki drugi postupak. Ako se sumnjalo da nije dobro da imovinom upravlja Direkcija, trebalo je zamenu nadležnosti uraditi ranije i sprečiti posledice. Ovo mi deluje kao opravdanje, a ne obrazloženje za prebacivanje nadležnosti - kaže Minić.

foto: Fonet

Jelisaveta Vasilić

UKINUTI DIREKCIJU ZA IMOVINU!

Član Saveta za borbu protiv korupcije Jelisaveta Vasilić kaže za Kurir da je stanje u ovoj oblasti prilično haotično.

- Ako se tako država ponaša, da ne veruje jednoj svojoj instituciji, Republičkoj direkciji za imovinu, onda joj očigledno nije ni potrebna i treba da je ukine. Haotično je stanje od direkcije do katastra - kaže Vasilićeva.

foto: Fonet

Tri pitanja, tri odgovora: Zoran Stojiljković

STROGA EVIDENCIJA

1. Šta mislite o promeni nadležnosti sa Republičke direkcije za imovinu na Dipos?

U Agenciji za borbu protiv korupcije insistirali smo da se domaćinski gazduje imovinom Srbije i da svi ti stanovi i vile koji se dodeljuju na privremenu upotrebu, treba da se uvedu u preciznu evidenciju, da se ne stvara privilegija za funkcionere i njima bliske ljude. Ja bih voleo da vidim tačan i precizan popis, šta je sve u vlasništvu države i da sve bude transparentno.

2. Kako komentarišete ovakve prodaje?

Ukoliko nije transparentno i principijelno, to je nešto što ima sve oblike korupcije. Ako je neko dobio nešto pod bilo kojim boljim uslovima, i ako se nekome omogućilo narušavanje principa nepristrasnosti, da je po neekonomskim uslovima dobio nešto čime je ostvario materijalnu korist, a umanjio budžet Srbije, to jeste vid korupcije.

3. Kako se to može sprečiti?

To treba da bude pod kontrolom institucija, medija, društva. S toliko energije se najavljuje zakon o poreklu imovine i treba ga doneti. Ako je način da se spreči korupcija da neko dokazuje svoju nevinost, a ne da dokazuje krivicu... mi nemamo drugog puta da zaustavimo korupciju.

foto: Kurir

Kurir / Silvija Slamnig

Foto: Aleksandar Jovanović, Zorana Jevtić

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI: ISTRAGA PRI KRAJU! Evo šta još treba da uradi Tužilaštvo da podigne optužnicu protiv Zorana Marjanovića?!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track