SINIŠA MALI: Jelka prošle godine bila još skuplja
Foto: Marina Lopičić

Čelnik Beograda o ukrasima

SINIŠA MALI: Jelka prošle godine bila još skuplja

Društvo -

Jelka iz 2016. plaćena je 12 miliona dinara, više nego ovogodišnja, kaže gradonačelnik

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali rekao je juče da je ponosan na rezultate koje je gradska vlast postigla u protekle tri godine uprkos kritikama, koje on smatra neosnovanim.

Gostujući na TV Hepi on je rekao da je ponosan pre svega na „finansijsku konsolidaciju koja je bila baza da se posle vraćanja duga od 500 miliona evra krene polako u investicije i izmeni slika Beograda“.

- Prilikom rasprave o budžetu nije nađeno ništa što bi moglo da se zameri, pa je zato u prvi plan stavljena novogodišnja jelka, o kojoj je izneto niz neistina. Čitava priča o jelci nastala je u trenucima kad smo u Skupštini grada branili predlog budžeta. Tom prilikom su izneti neistiniti podaci vezani za cenu, kao i da je najskuplja na svetu - rekao je on.

Kako je naglasio, jelka iz 2016. godine plaćena je 12 miliona dinara, to jest više nego ovogodišnja, a sada se nalazi na Trgu Slavija.

- Želimo jelku od 18 metara, želimo da grad bude ukrašen i da nastavi da privlači turiste, kojih nikada nije bilo više u Beogradu, jer grad planira da tokom novogodišnjih praznika od turizma zaradi 24 miliona evra - poručio je Mali.

foto: Marina Lopičić

On je naglasio da je visina jelke 18 metara, poput zgrade od šest spratova, teška je gotovo tri tone, ima 80.220 grama aluminijumske podloge i 860 ukrasa.

- Na tenderu je pobedila firma „Kip lajt“, koja s Beogradom posluje od 1999. godine i najviše zaključenih ugovora ima iz perioda prethodne vlasti. Jelka ima garanciju na 10 godina i očekujemo da će najmanje toliko još krasiti Trg republike u vreme novogodišnjih praznika - rekao je gradonačelnik.

Mali smatra da je kompanija „Kip lajt“ doniranjem jelke pokazala da, kao i svi Beograđani, voli svoj grad i da je normalno da svaki evropski, svetski grad želi da ima što lepšu i višu novogodišnju jelku.

- Kupovina jelke nije trošak, već investicija, jer će trajati najmanje 10 godina - naglasio je gradonačelnik.

O budžetu

BEOGRAD VIŠE NE GRCA U DUGOVIMA

Govoreći o planiranom budžetu, on je istakao da je budžetski deficit smanjen tri puta i da Beograd više nije grad koji grca u dugovima.

- Naše javne finansije su potpuno stabilne i to je osnova za nove investicije, a mi u ovom trenutku na računu grada imamo 14 milijardi dinara. Taj novac investiramo u putnu infrastrukturu, kanalizaciju i vodovod, ali i u nove vrtiće, tu su i socijalna davanja. Posebno smo ponosni što smo vratili sve dugove za socijalu, pa Grad Beograd više ne duguje ni dinar - rekao je Mali.

Kurir / R. K.

Foto: Marina Lopičić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja