DS VASKRSAO: Očitali lekciju ostatku opozicije
Foto: Filip Plavčić, Aleksandar Jovanović

Kakve pouke stranke mogu da izvuku iz izbora

DS VASKRSAO: Očitali lekciju ostatku opozicije

Politika -

SNS ponovo pokazao dominaciju, eksperiment Dačića i Šešelja ispao uspešan, a najveću štetu pretrpeli oni koji su bojkotovali glasanje, ocenjuju sagovornici Kurira

Lokalni izbori u pet opština pokazali su najmanje tri stvari: da naprednjaci i dalje mogu da potope svoje protivnike, da demokrate imaju najveću zrelost i borbenost u opoziciji i da eksperimentalni savez socijalista i radikala daje dobar rezultat.

Uz takve ocene, politički analitičari za Kurir kažu da bi puls birača pokazan u nedelju mogao u nekim segmentima da se preslika na predstojeće beogradske izbore.

foto: Dušan Milenković

Ko će s kim u Beogradu

NAPREDNJACI ZOVU LJAJIĆA

Mogući Dačićev partner u Beogradu je i lider SDPS Rasim Ljajić, koji je poručio da sa socijalistima nema svrhe razgovarati ako se odluče za radikale. U isti mah Ljajiću je stigla kontraponuda od naprednjaka.

- SNS će gotovo izvesno postići dogovor sa SDPS o zajedničkom izlasku na beogradske izbore - najavio je potpredsednik SNS Miloš Vučević.

Tako Dejan Vuk Stanković objašnjava da se sa sigurnošću može prepoznati tendencija koja najavljuje da će gradski izbori zavisiti isključivo od SNS.

SNS ubedljiv

- SNS je pokazao da i dalje može komotno i ubedljivo da pobeđuje i da beogradski izbori u potpunosti zavise od te stranke, a ne od opozicionih frontova koji se prave. Opozicija nema mnogo manevarskog prostora, bojkot nije uspeo i DS je zadržao politički uticaj i pokazao da tradicionalne stranke imaju određenu podršku u biračkom telu. Za razliku od Vuka Jeremića i Saše Jankovića, Dragan Šutanovac je makar pokazao da je politički živ. Jeremić i Janković su tužni slučajevi i Vučić će lako poentirati na njihovim slabostima, a možda ih i nokautirati raspisivanjem vanrednih parlamentarnih izbora - ocenjuje Stanković za naš list.

Profesor Fakulteta političkih nauka Zoran Stojiljković smatra da su Jeremić i Janković ispali politički naivni, a da je DS živnuo, prikupljajući glasove i iz njihovog „džaka“.

foto: Kurir

Bojkot se ne isplati

- Bojkot nikada u Srbiji nije prošao, jer se protiv disciplinovanog biračkog tela ne ide bez najšireg fronta okupljenog za bojkotovanje izbora. SNS je osvojio dve trećine, pa i više glasova, što pokazuje prilično opasnu neravnotežu. Opozicija ima dovoljno vremena da izvuče pouke od ovih izbora. DS je oživeo i pokazao odlučnost da bude prisutan kao alternativa - izjavio je on za Kurir.

Posle osvojenih 15 odsto glasova na zajedničkoj listi u Mionici, SPS i SRS su korak bliži savezu i u glavnom gradu. Lider SPS Ivica Dačić odmah je izašao s porukom da će socijalisti prvo razgovarati s naprednjacima.

- Mionica nije najava saradnje za beogradske izbore, ali sve rezultate treba imati u vidu, zato što bi to možda moglo da bude. Ne kažem da će biti, niti da smo razmišljali... - izjavio je Dačić.

Dragan Šutanovac

IZOSTALA UZVRATNA PODRŠKA JANKOVIĆA

Lider DS Dragan Šutanovac nazvao je rezultate njegove stranke ohrabrujućim „u jako teškim izbornim uslovima“. Kako je rekao, rezultati lokalnih izbora bili bi bolji da pojedine stranke nisu bojkotovale izbore. On se zahvalio strankama koje nisu učestvovale u izborima, a podržale su DS, kao i strankama koje nisu učestvovale, a nisu se oglašavale.

- Ali ne mogu da izrazim zahvalnost, pogotovo ne za one koje smo mi podržavali pre šest meseci na predsedničkim izborima, koji nisu razumeli da ljudi koji se pre šest meseci stajali na štandovima ne bi li Srbija dobila boljeg predsednika Republike nisu dobili uzvratnu podršku - kaže Šutanovac.

Kurir / Ivana Kljajić

Foto: Dušan Milenković, Filip Plavčić, Aleksandar Jovanović, Kurir

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja