PREDSEDNIK SRBIJE NASTAVLJA POSETU BEČU: Vučić danas sa Van der Belenom i Kurcom
Foto: Beta

Gust raspored sastanaka

PREDSEDNIK SRBIJE NASTAVLJA POSETU BEČU: Vučić danas sa Van der Belenom i Kurcom

Politika -

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić boravi danas u zvaničnoj poseti Beču, na poziv šefa austrijske države Aleksandera van der Belena.

foto: Reuters

Predsednik Vučić će biti dočekan sa vojnim počastima ispred Predsedništva Austrije, nakon čega je planiran razgovor u četiri oka šefova dve države.

Slede razgovori predsednika Austrije i Srbije uz prisustvo delegacija dve zemlje, a po završetku sastanka, Van der Belen i Vučić će se obratiti medijima.

VUČIĆ STIGAO U POSETU BEČU: Očekuje sastanke na najvišem nivou, pričaće se o situaciji u regionu

Predsednik Srbije sastaće se u Beču i sa novim austrijskim kancelarom Sebastijanom Kurcom, a nakon sastanka predviđeno je takođe zajedničko obraćanje medijima. Na kraju posete predsednika Srbije Beču planiran je sastanak sa predsednikom austrijskog parlamenta Volfgangom Sobotkom.

foto: Reuters

Glavna tema razgovora šefa srpske države sa austrijskim domaćinima, pored bilateralne saradnje, biće, kako je najavljeno, i situacija u regionu i pre svega približavanje Srbije EU.

Austrijski sindikat "Vida" izrazio je, povodom današnjeg sastanka radne grupe dve zemlje, protivljenje planiranom proširenju kontingenta za kamione iz Srbije.

Ministarstvo saobraćaja Austrije namerava da poveća, uredbom, kontingent za isporuke i tranzit teretnim vozilima iz Srbije, ukazuje "Vida" dodajući da će, nakon toga, i druge države izvan EU zatražiti slično.

foto: AP/Ilustracija

Ministarstvo saobraćaja, kojim od skoro rukovodi novi ministar Norbert Hofer, podseća da je poslednji put kontingent za kamione iz Srbije povećan 2012. godine. Iz Ministarstva se ukazuje da je srpska strana najavila, u slučaju povećanja kontingenta, obećala da će se dozvole davati samo kamionima sa Euro 5 i Euro 6 motorima. Uz to je srpska strana signalizirala spremnost da dalje povećava korišćenje kombinovanog saobraćaja, takozvanog RoLa sistema, gde deo puta teretna vozila pređu na vagonima železnice.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja