JEREMIĆ: Za kompromis o KiM nije dovoljno samo razgovarati sa Albancima
Foto: Fonet/Aleksandar Levajković

Budućnost Evrointegracija upitna posle pisma Španije

JEREMIĆ: Za kompromis o KiM nije dovoljno samo razgovarati sa Albancima

Politika -

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je danas da predsednik Srbije Aleksandar Vučić nije u stanju da postigne povoljan kompromisni sporazum o Kosovu i Metohiji i da se sprema da na zahtev stranaca omogući Prištini stolicu u UN, a da zauzvrat dobije tek jednodnevnu posetu nemačkoj kancelarki Angeli Merkel.

foto: Zorana Jevtić

"Postizanje kompromisnog rešenja o Kosovu i Metohiji je vrlo komplikovana situacija i nije dovoljno samo razgovarati sa Albancima i odlučiti da se preda sve što oni traže. Jedini model Vučićevog pregovaranja sa Albancima je da oni nešto traže, on to da, a onda zamoli strance da ga ne diraju kada, recimo, ugasi medijsko svetlo u Srbiji", rekao je Jeremić televiziji Naša.

VUK JEREMIĆ: Rešenje za Kosovo ne bi ubrzalo put Srbije ka EU

Kako je prenela Narodna stranka, Jeremić je naveo da je taj proces "sada došao do kraja i mora da se okonča", jer stranci od Vučića traže stolicu u UN za Kosovo, a on se sprema da to preda pripremajući javnost kroz medije za tahav ishod.

foto: Printscreen/Twitter

"Ne bi moralo da bude tako. Celo pitanje budućnosti evropske integracije zapadnog Balkana stavljeno je pod znak pitanja pismom Španije, koja je u potpunosti relativizovala poziciju Kosova u pristupanju Evropskoj uniji", rekao je Jeremić.

JEREMIĆ: Rezolucija Srbije o KiM promenjena je 2010. noć pred glasanje u UN, a to nije trebalo uraditi

Jeremić je istakao da bi Vučić, kada bi imao zrno diplomatskog iskustva i mudrosti, situaciju stvorenu posle pisma Španije i te kako mogao da iskoristi da konačni kompromis Beograda i Prištine, kojem on teži u kratkom roku, bude daleko bolji nego što se trenutno predviđa.

foto: Dragana Udovičić

Jeremić, koji je i bivši ministar spoljnih poslova Srbije, precizirao je da se trenutno predviđa da Srbija potpiše međudržavni sporazum sa Kosovom po kojem će Kosovo dobiti stolicu u UN, a Vučić jednodnevnu posetu Angeli Merkel.

(Kurir.rs/Beta/Foto: Fonet)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI ! SRBIJA I KOSOVO ZAJEDNO ULAZE U EU?!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track