TANJA MIŠČEVIĆ: Srbija do 2023. da završi pregovarački proces
Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Šefica pregovaračkog tima Srbije sa EU

TANJA MIŠČEVIĆ: Srbija do 2023. da završi pregovarački proces

Politika -

BEOGRAD - Šefica pregovaračkog tima Srbije sa EU Tanja Miščević, izjavila je danas da 2023. godine Srbija treba da završi sa pregovaračkim procesom da bi dve godine kasnije mogla da dostigne okvir koji je postavljen za moguće pristupanje EU.

Evropska komisija je u Strazburu usvojila konačan tekst strategije za prijem Srbije i drugih zemalja Zapadnog Balkana u članstvo EU.

Uz ocenu da su Srbija i Crna Gora najviše napredovale na evropskom putu i da bi do 2025. mogle postati članice, Strategija objašnjava korake koje te dve zemlje treba da preduzmu kako bi završile proces pristupanja u perspektivi do 2025. godine.

Misčević je na konferenciji koju je organizovao Centar za spoljnu politiku, a na kojoj je bilo reči o Strategiji, kazala da je taj dokument učinio ono što se moglo primetiti još prošle godine - da je region i svaka pojedinačna država primećena i ponovo otkrivena od nekih zvaničnika EU. Tada je, podseća, počeo značajan razgovor na temu Zapadnog Balkana i politike proširenja.

Miščević je ukazala da Strategija ima Akcioni plan koji predstavlja razradu dokumenta u šest ključnih oblasti, a na prvom mestu je vladavina prava, ali ne kao uslov, već kao dokaz unapređenja evropskih vrednosti.

Među ključnih oblastima su i bezbednost i migracije, socijalno ekonomski razvoj, povećanje infrastrukturne povezanosti, digitalna agenda i podrška pomirenju i dobrosusedskim odnosima, navela je ona.

"Hoću da verujem da je ponovno otkrivanje Zapadnog Balkana u Evropskoj komisiji u ekonomskom i političkom smislu važno za EU, zato što možemo da doprinesemo i pomognemo EU. To je ta win-win strategija koja donosi najviše rezultata", rekla je Miščević.

Ona je ocenila da "ovo nije još jedna strategija", jer prvi put postoji indikativni vremenski okvir, odnosno potencijalna godina za pristupanje EU.

"Dokument ima ono što se često zaboravlja - kapacitet Unije da se širi. Unija je nacrtala ključne pravce svog budućeg razvoja i region koji tome može da pomogne", rekla je Miščević.

Ona je istakla da treba da nam bude drago da postoje države koje predvode proces, te da Srbija, koja je prepoznata kao predvodnik na Zapadnom Balkanu, treba da prenese svoja iskustva drugim zemljama.

"Biti predvodnik u procesu je zapravo teža stvar za nas, ali jako dobar argument za EK, rekla je Miščević i ukazala da je jedna od važnih stvari koja se pominje u strategiji i rešavanje bilateralnih sporova.

Kada je reč o vladavini prava, Miščević kaže da se napredak u toj oblasti neće ostvariti preko noći, napominjući da su zakoni Srbije u velikoj meri usklađeni sa EU, ali da postoji nezadovoljstvo po pitanju implementacije.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Tanjug/Dimitrije Goll)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

TANJA MIŠČEVIĆ: Srbija do 2023. da završi pregovarački proces

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track