Najnovije vesti

BRNABIĆEVA IDE U BUDIMPEŠTU: Sutra zajednička sednica vlada Srbije i Mađarske
Foto: Zorana Jevtić

Radna poseta

BRNABIĆEVA IDE U BUDIMPEŠTU: Sutra zajednička sednica vlada Srbije i Mađarske

Politika

BEOGRAD - Predsednica Vlade Srbije, Ana Brnabić predvodiće sutra delegaciju Vlade Srbije tokom radne posete Mađarskoj, gde će biti održana četvrta po redu zajednička sednica dveju vlada, a na dnevnom redu će biti započeti prjekti, regionalna saradnja i unapređenju svukupnih bilateralnh odnosa Beograda i Budimpešte.

 

Kako je saopšteno iz Vlade Srbije, premijer Mađarske Viktor Orban, svečano će dočekati predsednicu vlade Anu Brnabić, uz vojne počasti, na trgu Košut.

Nakon sednice biće potpisano više sporazuma, a premijeri Brnabić i Orban obratiće se medijima.

 

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić i predsednik Vlade Mađarske Viktor Orban, obratiće se i na Privrednom forumu Mađarska-Srbija.

Tokom radne posete Mađarskoj, premijerka Brnabić sastaće se i sa predsednikom Mađarske Janošom Aderom.

 

Zajedničko zasedanje dveju vlada u Budimpešti ovoga puta biće u novom političkom kontekstu jer dolazi samo dva dana nakon sto je u Strazburu predstavljena Strategija Evropske unije o proširenju na zemlje Zapadnog Balkana.

 

Inače, mađarski premijer Vikto Orban je u nedavno razgovoru u Budimpešti sa predsednikom Saveza vojvođanskih Mađara u Srbiji, Ištvanom Pastorom, potvrdio posvećenost njegove vlade proširenju EU na Zapadni Balkan rekavši da je to i prvorazredni interes vojvođanskih Mađara.

 

Ovaj format političke saradnje Srbije i Mađarske ustanovljen je u Beogradu u julu 2014, zatim je Budimpešta bila domaćin 2015. da bi treći susret bio organizovan u novembru prošle godine u Nišu.

 

Takav oblik saradnje Srbija i Mađarska praktikuju najčešće u odnosu na sličnu praksu u okruženju, a jedino Nemačka i Francuska dva puta godišnje, u proleće i jesen, organizuju zajedničke sednice svojih vlada radi sklađivanja međudržavnih interesa.

 

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Zorana Jevtić)

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...