MALI: Studija će biti završena do septembra, a gradnja prve linije metroa počinje 2020.
Foto: Marina Lopičić

prva linija počinje da se gradi 2020. godine

MALI: Studija će biti završena do septembra, a gradnja prve linije metroa počinje 2020.

Beograd -

BEOGRAD - Gradonačelnik Beograda Siniša Mali izjavio je danas da se metro gradi tamo gde postoji potencijal za razvoj, saopštila je gradska uprava Beograda.

"U Makiškom polju postoji 640 hektara koji se 'otvaraju' za razvoj grada, što je šest puta veća površina od Beograda na vodi", rekao je Mali.

On je dodao da je metro "pokretački projekat koji razvija delove grada koji do tog trenutka nisu bili razvijeni, a koncipiran je tako da pokriva najopterećeniji saobraćajni pravac u gradu".

Prema njegovim rečima najopterećeniji deo Beograda je Sajam, preko kojeg prolaze svi koji dolaze iz pravca Banovog brda, Čukarice, sa Ibarske magistrale i dodao da svi oni prolaze "pored Beograda na vodi i centra grada, sve do Pančevačkog mosta i Mirijeva".

Mali je najavio da će prva linija metroa početi da se gradi 2020. godine, a da se trenutno radi "prifizibiliti studija" koja bi trebalo da bude završena do septembra.

"Fizibiliti studija bi trebalo da se radi paralelno sa glavnim projektom 2019. godine, a nakon toga bi usledio odabir izvođača radova i početak izgradnje", rekao je Mali.

On je dodao da će se posle završetka izgradnje prve linije odmah pristupiti gradnji druge.

"Potom krećemo sa izgradnjom druge linije, od Ustaničke preko Savskog mosta do Zemuna", rekao je Mali.

(Kurir.rs/Beta/Foto: Marina Lopičić, Ilustracija)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track