Najnovije vesti

EVO ŠTA PREVDIĐA ZAJEDNIČKA DEKLARACIJA SRBIJE I RS:  Sa obe strane Drine isti programi iz srpskog jezika, istorije, geografije i prirode i društva
Foto: Zorana Jevtić

cilj sprečavanje asimilacije

EVO ŠTA PREVDIĐA ZAJEDNIČKA DEKLARACIJA SRBIJE I RS: Sa obe strane Drine isti programi iz srpskog jezika, istorije, geografije i prirode i društva

Politika

Republika Srpska i Srbija osnovaće nacionalni savet za očuvanje identiteta srpskog naroda, navodi banjalujčki "Glas Srpske".

 

Kako navodi taj list, pozivajući se na dokument u koji je imao uvid, RS i Srbija će zajednički i organizovano delovati i sprovoditi niz mera da bi sprečili asimilaciju srpskog naroda.

 

foto: Narodna skupština Republike Srpske

Ovaj sporazum, odnosno deklaracija kako je ranije nazvana, trebalo je da bude predstavljen juče, na Sretenje - Dan državnosti Srbije, ali je predsednik Srbije Aleksandar Vučić zatražio da se to odloži nekoliko sedmica dok dobije širu međunarodnu podršku.

 

Donošenje sporazuma o sprečavanju asimilacije srpskog naroda najavili su prošle godine predsednici Srpske Milorad Dodik i Srbije Aleksandar Vučić zbog potrebe definisanja načina borbe za opstanak srpskog naroda.

 

Sporazum bi uskoro trebalo da usvoje parlamenti Republike Srpske i Srbije, a Vlada Srpske već je dala saglasnost na predloženi tekst.

 

foto: Fonet

Svrha donošenja sporazuma jeste da bude omogućeno zajedničko i organizovano delovanje Srbije i Srpske, čiji je glavni cilj sprečavanje asimilacije srpskog naroda, navedeno je u dokumentu.

 

Kao mere za sprečavanje asimilacije srpskog naroda, između ostalog, navedeni su negovanje bliskih odnosa sa matičnom državom, jačanje svesti o zajedničkom poreklu, čuvanje i njegovanje srpske kulture i nacionalnog identiteta i ubrzanje ekonomskog razvoja.

 

Očuvanje i negovanje srpske kulture i nacionalnog identiteta sastoji se od ostvarivanja prava na upotrebu srpskog jezika i ćirilice kao matičnog pisma, prava na izražavanje, izučavanje i razvoj srpske kulture, izučavanje nacionalne istorije, negovanje herojske, pravdoljubive i slobodarske tradicije srpskog naroda i obeležavanje nacionalnih praznika, navedeno je u sporazumu.

 

foto: Marina Lopičić

Sporazumom je predviđeno i uspostavljanje i sprovođenje jedinstvenih programa učenja srpskog jezika, ćiriličnog pisma, istorije, književnosti i kulture, a analizu sadržaja za više predmeta već su počeli predstavnici resornih ministarstava Srpske i Srbije.

 

"Osnovci s obe strane Drine od septembra će učiti isto gradivo iz srpskog jezika, istorije, geografije i prirode i društva", navodi list. Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik ranije je istakao da je reč o dokumentu usmerenom isključivo ka zaštiti i opstanku srpskog naroda.

 

(Kurir.rs/Tanjug)

 

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

 

KURIR TV VESTI: MESEC DANA OD UBISTVA OLIVERA IVANOVIĆA! Ko su nalagodavci zločina?!

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...