RUSKI IZASLANIK U OEBS-U: Albanci na Kosovu pokušavaju da nametnu ekonomsku blokadu SPC
Foto: Profimedia

loš tretman

RUSKI IZASLANIK U OEBS-U: Albanci na Kosovu pokušavaju da nametnu ekonomsku blokadu SPC

Politika -

Ruski izaslanik u OEBS Aleksander Lukaševič izjavio je da Albanci na Kosovu pokušavaju da nametnu ekonomsku blokadu SPC na Kosovu, prenosi Tass.

"Srpska pravoslavna crkva i dalje se suočava sa lošim tretmanom. Albanci na Kosovu pokušavaju da joj nametnu ekonomsku blokadu, da je liše imovine i svih sredstava za život", rekao je ruski diplomata u četvrtak na zasedanju Stalnog saveta OEBS u Beču.

Kao primer, Lukaševič je citirao kontroverze oko manastira Visoki Dečani, koji je Unesko uvrstio na listu ugrožene svetske baštine.

Kako je naveo ruski predstavnik, lokalne kosovske vlasti ignorišu razne odluke, uključujući sudske presude, koje potvrdjuju imovinsko pravo manastira na okolnu teritoriju.

Pored toga, rekao je Lukaševič, manastir u Djakovici nedavno je bio pod opsadom ekstremisa, a policija je morala da interveniše i isporuči hranu i druga sredstva monahinjama.

On je naglasio da Rusija očekuje da OEBS pojača svoje napore kako bi se suprotstavio "radikalnom nacionalizmu medju Albancima na Kosovu".

(Kurir.rs/Tanjug)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI: MESEC DANA OD UBISTVA OLIVERA IVANOVIĆA! Ko su nalagodavci zločina?!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track