Najnovije vesti

KOMANDAT KFOR-A SALVATORE KUOČI: Svi uključeni u rešavanje ubistva Olivera Ivanovića
Foto: FoNet

ISTRAGA

KOMANDAT KFOR-A SALVATORE KUOČI: Svi uključeni u rešavanje ubistva Olivera Ivanovića

Politika

PRIŠTINA - Komandant Kfora general-major Salvatore Kuoči rekao je da je ubistvo Olivera Ivanovića pod istragom, da postoji puna saradnja sa Euleksom i da su svi uključeni u rešavanje slučaja.

On je u intervjuu za RTK ocenio da je situacija na Kosovu mirna i stabilna i da rade mnogo u koordinaciji sa kosovskom policijom koja je zadužena da drži situaciju pod kontrolom.

foto: EPA

"Naravno, postoje neki izazovi u sprovodenju istrage, ali Kosovska policija je u potpunosti profesionalna, veoma zainteresovana da reši slucaj i svaki problem koji bi mogao da utice na bezbednost na severu Kosova", kaže Kuoči.

Kaže da je situacijan na severu "za sada mirna i stabilna", ali da postoji bojazan da bi nešto moglo da se desi i da Kofor radi na bezbednosti u toj oblasti.

"Sarađivaćemo i radicemo svi zajedno na tome da osiguramo da se ništa ne desi. Mi smo dobro obuceni i spremni da to radimo", kaže Kuoči.

Kuoci kaže i da nema dokaza da bi srpske snage bezbednosti mogle da uđu na sever Kosova i da to nije slučaj.

"Mi imamo blisku saradnju sa srpskom stranom, nemamo dokaze da je Srbija spremna da uđe na Kosovo, nema potrebe za tim, mi smo ovde da osiguramo bezbednost svih građana Kosova, a posebno severnog Kosova i srpske manjine, tako da nema problema", rekao je Kuoči.

foto: FoNet

On navodi da je Kfor povećao prisustvo na severu samo da bi pokazali da su voljni da drže situaciju pod kontrolom.

Kuoči je rekao da je bilo nekih slučajeva napada na imovinu Srba povratnika u Istoku i Klini, a da je policija otkrila i uhapsila nekoliko pocinilaca koji su prouzrokovali probleme i da su slucajevi i dalje pod istragom.

"To zaista nije etnicki problem, iako ne iskljucujemo da bi to moglo da se desi. Radimo na punoj integraciji povratnika i nadamo se da ce njih biti više, a pretnji manje nego ranije", naveo je Kuoči.

On je rekao i da i dalje ima nekih etnički motivisanih problema, ali da je toga manje nego ranije.

foto: Profimedia

Naveo je i da se potreba za zaštitom srpskih manastira i imovine Srpske pravoslavne crkve na Kosovu smanjila i da Kfor sada čuva samo Visoke Dečane.

Kaže i da u drugim manastirima, za koje je zadužena kosovska policija uglavnom, nema problema.

"Kosovska policija je preuzela dužnost da zaštiti ova mesta, jer su ona deo kulturnog nasleđa ove zemlje. Oni moraju biti zašticeni i integrisani u društvo i prihvaćeni kao nešto što je deo vaše kulture", smatra Kuoči.

Kuoči kaže i da ima redovne sastanke sa srpskim oružanim snagama, a da se sastao i sa načelnikom generalštaba Ljubišom Dikovićem.

(Kurir.rs/Tanjug)

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...