25 GODINA OD ZLOČINA U VOZU U ŠTRPCIMA: Žrtve ne smemo nikad zaboraviti
Foto: Filip Plavčić, Dado Đilas

SEĆANJE

25 GODINA OD ZLOČINA U VOZU U ŠTRPCIMA: Žrtve ne smemo nikad zaboraviti

Politika -

„Osvetnici“, predvođeni Milanom Lukićem i Nebojšom Ranisavljevićem, iz voza 671 na pruzi Beograd-Bar, u mestu Štrpci, oteli 20 putnika nesrpske nacionalnosti, građane tadašnje SRJ, koje su potom ubili kod Višegradske Banje

Zločin u Štrpcima se ne sme zaboraviti i ne sme zastariti, poručeno je juče povodom 25 godina otkad su pripadnici paravojne formacije „Osvetnici“, predvođeni Milanom Lukićem i Nebojšom Ranisavljevićem, iz voza 671 na pruzi Beograd-Bar, u mestu Štrpci, oteli 20 putnika nesrpske nacionalnosti, građane tadašnje SRJ, koje su potom ubili kod Višegradske Banje.

Predsednik skupštinskog odbora za ljudska i manjinska prava Meho Omerović (na fotografiji) u razgovoru s porodicama otetih i ubijenih pozvao je aktuelnu državu da učini otklon od tadašnje, koja je „organizovala takav zločin“. LDP je ocenio da taj događaj predstavlja ogromnu mrlju na savesti društva i da Srbija mora da bude aktivnija u procesuiranju počinilaca i u potrazi sa ostacima žrtava.

Najstarija žrtva imala je 59, a najmlađa 16 godina. Do danas su pronađeni posmrtni ostaci samo četiri žrtve, dok se za ostalim i dalje traga.

Kurir / E.K.

Foto: Filip Plavčić, Dado Đilas

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track