Najnovije vesti

U JAGODINI TRAŽE SKLAPANJE MALOLETNIČKIH BRAKOVA: Dva do tri zahteva svake godine
Foto: Shutterstock

strašno

U JAGODINI TRAŽE SKLAPANJE MALOLETNIČKIH BRAKOVA: Dva do tri zahteva svake godine

Srbija

Centar za socijalni rad u Jagodini godišnje dobije dva do tri zahteva za sklapanje maloletničkih brakova ili brakova gde je jedna osoba maloletna a druga punoletna. Direktorka Centra za socijalni rad u Jagodini Biserka Jakovljević kazala je da je nekada bilo više zahteva, od tri do pet godišnje, ali se taj broj za poslednjih pet godina smanjio.

 

Starosna granica za stupanje u brak u Srbiji je 16 godina, a odobrenje mora da da Centar za socijalni rad.

"Lice koje želi da sklopi brak ili njegovi roditelji podnose zahtev Osnovnom sudu koji zatim šalje Centru za socijalni rad zahtev za obradu, a centar daje mišljenje da li je ta maloletna osoba psihofizički i emotivno stabilna i da li može da stupi u bračnu zajednicu", navodi Biserka Jakovljević.

 

Najčešći motiv je maloletnička trudnoća.

"U takvim slučajevima dajemo saglasnost za brak jer imamo odgovornost prema tom novom članu porodice. Želimo da zaštitimo dete i da ono živi sa svojim roditeljima", kazala je Biserka Jakovljević.

 

Centar za socijalni rad retko daje negativno mišljenje za stupanje maloletnika u brak i to kada je osoba sa smanjenim psihofizičkim, mentalnim i psihološkim potencijalima ili kada postoji sumnja da neko hoće da iskoristi maloletno lice.

Najmladja osoba u Jagodini koja je dobila saglasnost za stupanje u brak imala je 15 godina jer je procenjeno da je psihofizički spremna za brak.

U Srbiji je bilo slučajeva da udaju i devojčice od devet godina ali je tu reč o vanbračnim zajednicama koje centri za socijalni rad nemaju u svojoj evidenciji.

 

(Kurir.rs/Beta)

Foto Shutterstock

 

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

 

(KURIR TV VESTI) Evo ko je prva žrtva smrzavanja u Srbiji

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...