RASPRAVA U SKUPŠTINI, DANAS O ZAKONU O STRANCIMA  Poslanici SNS: Ovaj zakon doprinosi ekonomskom razvoju Srbije
Foto: Zorana Jevtić

sednica

RASPRAVA U SKUPŠTINI, DANAS O ZAKONU O STRANCIMA Poslanici SNS: Ovaj zakon doprinosi ekonomskom razvoju Srbije

Politika -

BEOGRAD - Skupština Srbije nastavila je danas razmatranje amandmana na Predlog zakona o strancima čiji je cilj definisanje prava i obaveza stranih državljana u Srbiji. Ovo je treći dan razmatranja predloga tog zakona, na koji je podneto 655 amandmana od čega su više od 340 podneli poslanici vladajuće većine.

Tokom današnje sednice poslanici su se dotakli i ubistva Olivera Ivanovića, pa je poslanik SDS Marko Đurišić rekao da trenutna vlast više od mesec dana ne može da nađe ubicu Olivera Ivanovića, kao i da mu nije pružena zaštika kada ju je tražio, nakon čega je usledila replika ministra Nebojše Stefanovića da će se ubice ne samo Ivanovića, već i drugih pronaći mnogo ranije nego što opozicija misli i da nije problem da se kazne odgovorni, ali samo kada nadležni prilože dokaze.

foto: Printscreen

MInistar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović se obratio poslanicima rekavši da su neki amandmani podneti Skupštini, popravili tok zakona o strancima.

foto: Printscreen

Poslanica Srpske radikalne stranke Vjerica Radeta žalila se u Skupštini da je tokom ova tri dana koliko traje rasprava o amandmanima Zakona o strancima, da su najviše vremena dobili poslanici Srpske napredne stranke.

Opozicija je to vreme "čuvala" da bi ipak mogla da kaže po nešto i o nekim drugim predlozima zakona sa dnevnog reda.

"Potrošili ste 10 sati, dovoljno puta ste spomenuli Aleksandar Vučića, svi ste dobili petice. Čestitam, bravo, bravo!", rekla je poslanicima SNS Branka Stamenković iz "Dosta je bilo".

Predsedavajući je nakon obrazlaganja amandmana, pozdravio delegaciju Južne Koreje koja prati današnju sednicu Skupštine Srbije.

Poslanici SNS koji su obrazlagali amandman ukazali su danas da je u prethodne tri godine, otvoreno hiljade i hiljade novih radnih mesta, da su se zahvaljujući stranim investitorima izgradile nove fabrike i doprinose ekonomskom razvoju Srbije i da je podrška Srbije strancima jako važna.

foto: Printscreen

Govoreći o podnetim amandmanima Zakona o strancima, poslanik Marijan Rističević rekao je da je sadašnja vlast do danas dovela veliki broj investitora, za razliku od prošle koja je znala samo da krade, a kada je krenuo da nabraja šta je prošla vlast ukrala, u skupštini se čulo zgražavanje drugih poslanika na neke od iznešenih informacija.

Poslanici su inače današnju raspravu ponovo započeli govoreći o podizanju spomenika ubijenom premijeru Zorana Đinđiću, u okviru kojeg su poslanici Demokratske stranke zamolili predsedavajućeg da ne dozvoljava da se bivši premijer Đinđić vređa u Skupštini.

Početak je takođe obeležen javljanjem poslaniku po Poslovniku o radu i negodovanje opozicije zbog načina na koji predsedavajući Vladimir Marinković vodi sednicu.

Poslanik SNS Veroljub Arisć je kazao da mu je žao što su "stranke raspalog DOS-a" i onih koje se predstavljaju kao nacionalno opredeljene odustale od političke borbe, aludirajući na mali broj prisutnih poslanika.

foto: Beta/SRS

Poslanik SRS Miljan Damjanović kritikovao je predsedavajućeg Vladimira Marinkovića zato što, kako je rekao, nastavlja praksu od juče, jer nije opomenuo Arsića koji je licitirao koje su stranke prisutne.

Arsić se obratio predsedavajućem Marinkoviću rekavši da nije opomenuo Damjanovića jer se nije pridržavao Poslovnika o radu i dodao da "se vidi ko čiju ideologiju poštuje" "Kada neko dođe u skupštinu sa žutom košuljom (Miljan Damjanović), koja je simbol DS, nešto mu baš i ne verujem", rekao je Arisić.

Na to je reagovala Vjerica Radeta iz SRS, koja je rekla predsedavajućem da je trebalo da skrene pažnju Arsiću da ne komentariše kako je neko obučen.

"Ne sme da se progovori ovde nešto što vama ne odgovara, sad ne može ni da se obučemo kako hoćemo. Vi se zaista nenormalno ponašate", poručila je Radeta.

Ona je Marinkoviću, koji je član SDP Rasima Ljajića, poručila da se ne plaši i da ta stranka neće biti izbačena iz koalicije ako je to razlog zbog kojeg ima dvostruke aršine.

"Izmenjali ste sve do 2000. do danas. Opušteno. Neće da vas izbace iz koalicije", rekla je Radeta.

Isključujući joj mikrofon, Marinković je rekao Radeti da nije u redu da kaže poslanicima da "nisu normalni" i da to nije u duhu parlamentarizma, na šta mu je poslanica SRS odgovorila da "ništa što on radi nije u duhu parlamentarizma".

foto: Printscreen

Za raspravu o amandmanima nije ostalo još mnogo vremena zbog čega će bez razmatranja u pojedinostima ostati više predloga zakona - o azilu, graničnoj kontroli, nacionalnom DNK registru, jedinstvenom matičnom broju, predlozi izmena Zakona o bezbednosti u saobraćaju na putevima, o državljanstvu, o policiji i javnom redu i miru.

Tokom ranijih rasprava, poslanici opozicije su kritikovali što su poslanici SNS podneli više od 350 amandmana na taj zakon, navodeći da se time onemogućava poslanicima koji nisu većina da govore u parlamentu.

Oni su tvrdili da se tim amandmanima ne menja zakon, te da će oni biti povučeni.

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović odbacio je navode da je reč o amandmanima koji, kako tvrdi opozicija, nemaju smisla, navodeći da ih je vlada odbacila jer pravo stranih investitora već reguliše set različitih zakona.

Poslanici SNS koji su obrazlagali amandman koji se ticao poboljšanja prava stranih investitora ukazali su da je u prethodne tri godine, zahvaljujući stranim investitorima Srbija dobila 170.000 radnih mesta.

foto: Marina Lopičić

Oni su više puta istakli da se Srbija od 2012. godine mnogo brže ekonomski razvija i napreduje, kao i da je predsednik Aleksandar Vučić postavio dobre temelje za privredni rast.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Zorana Jevtić, ilustracija)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track