Najnovije vesti

(VIDEO) NAVRŠENO 14 GODINA OD STRAVIČNOG POGROMA NA KOSOVU: Više od 4.000 Srba zauvek je ostalo bez doma, tog 17. marta sve je zanemelo...
Foto: Prinstcreen Youtube/AP

Da se nikada ne zaboravi

(VIDEO) NAVRŠENO 14 GODINA OD STRAVIČNOG POGROMA NA KOSOVU: Više od 4.000 Srba zauvek je ostalo bez doma, tog 17. marta sve je zanemelo...

Politika

Danas se navršava 14 godina od izbijanja najvećih etnički motivisanih sukoba na Kosovu od dolaska međunarodnih snaga 1999, u kojima je 19 ljudi poginulo, a više od 4.000 Srba proterano iz domova u koje se ogromna većina nikada nije vratila.

Tokom dvodnevnog nasilja nad Srbima, njihovom imovinom, crkvama i manastirima, etnički je očišćeno šest gradova i 10 sela. Za sve to odgovarao je mali broj Albanaca, a izrečene kazne gotovo su simbolične.

Sukobi su izbili 17. marta 2004. nakon što je UNMIK policija pronašla tela dvojice albanskih dečaka u Ibru u selu Čabar kod Zubinog Potoka. Mediji na Kosovo su za tu tragediju optužili Srbe, što je pokrenulo demonstracije koje su prerasle u nasilje i proširile se na celo Kosovo.

foto: AP

U tom nasilju ubijeno je 11 Albanaca i osam Srba, povređene su 954 osobe, medju kojima su bili i pripadnici međunarodnih misija. Sa Kosova tom prilikom proterano je 4.012 Srba, a prema podacima UNHCR u prvih deset godina vratilo se nešto više od 150 porodica.

foto: AP

U neredima je uništeno ili oštećeno oko 800 kuća, kao i 35 pravoslavnih crkava i manastira među kojima i 18 spomenika kulture poput crkve u Prizrenu - Bogorodice Ljeviške iz 14. veka.

Udruženje: Niko nije odgovarao za zločine nad Srbima

Koordinacija srpskih udruženja porodica nestalih, ubijenih i poginulih sa prostora bivše Jugoslavije ukazala je danas da ni 14 godina od martovskog nasilja na Kosovu niko nije odgovarao za te zločine, kao i da proteranim Srbima nije omogućen povratak niti su dobili naknadu za uništenu imovinu.

To udruženje je navelo da je od 17. do 19. marta 2004. godine, pred očima medjunarodne civilne i vojne misije na Kosovu, sprovedeno organizovano nasilje Albanaca nad Srbima u kojem je ubijeno 10 Srba, srušeno i zapaljeno 35 crkava i manastira, 738 srpskih kuća, 10 javnih objekata, škola, pošta i domova zdravlja i proterano više od 4.000 Srba.

"Ohrabrene ovakvim stavom dela Međunarodne zajednice, vlasti u Prištini nastavljaju da izgradjuju društvo koje nije u stanju da se suoči sa prošlošću, društvo u kome je pravda za srpske žrtve nepoželjna", navodi se.

(Kurir.rs/Beta/Foto: AP, Printscreen/YouTube)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...