Najnovije vesti

MINISTARKA JOKSIMOVIĆ: Poglavlje 35 nije zamena za dijalog Beograda i Prištine
Foto: Tanjug/Tanja Valič

NacionalnI konvent o EU i unutrašnji dijalog u Palati Srbija

MINISTARKA JOKSIMOVIĆ: Poglavlje 35 nije zamena za dijalog Beograda i Prištine

Politika
16:09h

BEOGRAD - Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović rekla je danas da su procesi evropskih integracija Srbije i dijaloga Beograda i Prištine odvojeni procesi i dodala da je dijalog uporedan proces, koji bi trebalo da bude podstičući.

- Nije neumitno vezan, politički možemo da govorimo da li je najznačajniji, ali ako ćemo da se zadržimo na jasnom određenju, to je odvojen proces, uporedan i trebalo bi da bude podstičući, što nije uvek i to je zapravo zamka i test koji stoji pred svima nama, kazala je Joksimović.

foto: Tanjug/Tanja Valič

Joksimović je na panelu Pitanje Kosova i Metohije u kontekstu evropskih integracije Srbije - Poglavlje 35 u okviru unutrašnjeg dijaloga o KiM dodala da su Vlada Srbije i predsednik Aleksandar Vučić izdržali te testove i probe i da su sada neumitno opredeljeni za mir i dijalog.

Navodeći da se podrazumeva da obe strane u dijalogu treba da ispune svoje obaveze, Joksimović je navela da ne razume zašto se pozivaju obe strane, te zašto se to podvlači, jer je očigledno da jedna strana - Priština nije u stanju da ispuni obaveze koje su prihvatili potpisivanjem Briselskog sporazuma.

foto: Tanjug/Tanja Valič

- U tom smislu ja sam i očekivala hitno uključivanje Federike Mogerini, kao visoke predstavnice EU, ne kao izraz dobre volje i podrške, nego obaveze koje EU ima činjenicom da je nekadašnja visoka predstavnica za spoljnu politiku Ešton, između ostalog potpisnik Briselskog sporazuma, kazala je.

Dodala je da je Beograd u dobroj meri konstruktivan sada, kao što je i bio, ali da je očigledno da je sa druge strane veći kapacitet za nasilje i nerazumevanje, nego kapacitet za dijalog i razumevanje.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Tanjug/Tanja Valič)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV VESTI) CECI KITIĆ OTIMAJU STAN!? Evo zbog čega će najbolja srpska rukometašica svih vremena morati sa decom na ulicu!

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...