MINISTARKA JOKSIMOVIĆ: Poglavlje 35 nije zamena za dijalog Beograda i Prištine
Foto: Tanjug/Tanja Valič

NacionalnI konvent o EU i unutrašnji dijalog u Palati Srbija

MINISTARKA JOKSIMOVIĆ: Poglavlje 35 nije zamena za dijalog Beograda i Prištine

Politika -

BEOGRAD - Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović rekla je danas da su procesi evropskih integracija Srbije i dijaloga Beograda i Prištine odvojeni procesi i dodala da je dijalog uporedan proces, koji bi trebalo da bude podstičući.

- Nije neumitno vezan, politički možemo da govorimo da li je najznačajniji, ali ako ćemo da se zadržimo na jasnom određenju, to je odvojen proces, uporedan i trebalo bi da bude podstičući, što nije uvek i to je zapravo zamka i test koji stoji pred svima nama, kazala je Joksimović.

foto: Tanjug/Tanja Valič

Joksimović je na panelu Pitanje Kosova i Metohije u kontekstu evropskih integracije Srbije - Poglavlje 35 u okviru unutrašnjeg dijaloga o KiM dodala da su Vlada Srbije i predsednik Aleksandar Vučić izdržali te testove i probe i da su sada neumitno opredeljeni za mir i dijalog.

Navodeći da se podrazumeva da obe strane u dijalogu treba da ispune svoje obaveze, Joksimović je navela da ne razume zašto se pozivaju obe strane, te zašto se to podvlači, jer je očigledno da jedna strana - Priština nije u stanju da ispuni obaveze koje su prihvatili potpisivanjem Briselskog sporazuma.

foto: Tanjug/Tanja Valič

- U tom smislu ja sam i očekivala hitno uključivanje Federike Mogerini, kao visoke predstavnice EU, ne kao izraz dobre volje i podrške, nego obaveze koje EU ima činjenicom da je nekadašnja visoka predstavnica za spoljnu politiku Ešton, između ostalog potpisnik Briselskog sporazuma, kazala je.

Dodala je da je Beograd u dobroj meri konstruktivan sada, kao što je i bio, ali da je očigledno da je sa druge strane veći kapacitet za nasilje i nerazumevanje, nego kapacitet za dijalog i razumevanje.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Tanjug/Tanja Valič)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV VESTI) CECI KITIĆ OTIMAJU STAN!? Evo zbog čega će najbolja srpska rukometašica svih vremena morati sa decom na ulicu!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track