(FOTO) PUNI STOLOVI POSLASTICA U JAGODINI: Saša Aleksić iz Svrljiga napravio najlepšu tortu na Tortijadi
Foto: Tanjug/Dušan Aničić

manifestacija humanog karaktera

(FOTO) PUNI STOLOVI POSLASTICA U JAGODINI: Saša Aleksić iz Svrljiga napravio najlepšu tortu na Tortijadi

Srbija -

U Jagodini je danas održana 12. Internacionalna "Tortijada 2018", na kojoj se za "najtortu", u tri kategorije, i najlepšu, takmičilo 196 torti, majstora iz Srbije, BiH, Makedonije i Austrije.

Po oceni žirija, u kategoriji "svečanih" torti, najbolju tortu je napravio grafički inženjer iz Svrljiga Saša Aleksić.

foto: Tanjug/Dušan Aničić

U kategoriji "dečijih torti" Martina Gajić - Vučetić iz Blaca, "tortu sa čokoladom" Bojana Mitić iz Jagodine, a "najlepšu tortu" imala je Violeta Puckulovska iz Makedonije.

Žiri je radio u sastavu: Rita Stanić Novi Pazar, Magdelena Prag Austrija i Anđa Martinović Jagodina.

Organizator "Tortijade" bilo je Udruženje građana "Slatki osmeh" iz Jagodine, pod pokroviteljstvom Skupštine grada.

foto: Tanjug/Dušan Aničić

U kategoriji "najlepših torti" bilo je 20 i sve su nagrađene, izjavila je novinarima na "Tortijadi", predsednica "Slatkog osmeha" Dragana Simić.

"Ovogodišnja "Tortijada" dočekala je "brojne slatke umetnosti naših vrednih i vernih domaćica. To nisu samo torte, već prava umetnička dela koja svake godine bivaju sve lepša. Teško je odlučiti koja je torta kreativnija, svaka ima poslebnu vrednost i sa posebnom svrhom dolazi u Jagodinu iz raznih krajeva naše zemlje i inostranstva", istakla je Simić.

Na velikom prostoru, u Sportskoj hali JASA, gde su bile izložene torete, bila je velika gužva, preko hiljadu posetilaca, uglavnom žena sa fotoaparatima i telefonima kojima su slikale torte.

foto: Tanjug/Dušan Aničić

Tema za izradu torti "bila je slobodna a prema propozicijama, veličina torti nije smela biti manja od 26 centimetara".

Na "Tirtijadi" su, učestovali majstori ove poslastice iz: Šida, Beograda, Vršca, Kruševca, Aleksinca, Smedereva, Kragujevca, Leposavića, Svrljiga, Novog Pazara, Austrije, Jagodine, Ćuprije, Prokuplja, Blaca, Soko Banje, Novog Sada, Raške, Rekovca, Trstenika.

"Tortijada" ima humanitarni karakter i torte su, posle izložbe i ocenjivanja, poklonjene socijalnim i humanitarnim organizacijama i porodicama sa četvoro i više dece.

foto: Tanjug/Dušan Aničić

U okviru "Tortijade" održan je i sajam iz oblasti poslastičarstva na kome su bili izloženi i prodavani alati, kalupi i sekači za ukrašavanje torti, fondane, silikonski kalupi, podmetači, jestive i nejestive dekoracije, boje, sprejevi, prahovi...

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Printscreen)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja