DAČIĆ I LE DRIJAN POLOŽILI VENCE NA FRANCUSKOM VOJNOM GROBLJU: Srbija voli Francusku kao što je ona volela nas
Foto: Tanjug/Tanja Valič

ODAVANJE POŠTE

DAČIĆ I LE DRIJAN POLOŽILI VENCE NA FRANCUSKOM VOJNOM GROBLJU: Srbija voli Francusku kao što je ona volela nas

Politika -

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić i ministar evropskih i spoljnih poslova Francuske Žan-Iv Le Drijan, položili su danas vence na Francuskom vojnom groblju, koje se nalazi u okviru Novog groblja, a na kojem je sahranjeno 375 francuskih vojnika stradalih tokom Prvog svetskog rata.

Na cereremonije odavanja počasti francuskim vojnicima, vojni orkestar intonirao je himne Francuske i Srbije, a nakon polaganja venaca, ministri su se upisali u Knjigu poseta.

Dačić je napisao da će Srbija uvek pamtiti herojstvo francuskih vojnika, koji su daleko od svojih domova, zajedno sa srpskim borcima, dali svoje zivote za oslobođenje Srbije.

foto: Tanjug/Tanja Valič

"Srbija nikada neće zaboraviti nesebičnu pomoć njenoj vojsci kada joj je bilo najteže. Taj čin ostaće zauvek svedočanstvo prijateljstva dva naroda i savezništva Srbije i Francuske, ali i nepresušni izvor inspiracije za ljubav prema slobodi. Zato Srbija voli Francusku kao što je ona volela nas”, napisao je Dačić.

Le Drijan je u Knjizi poseta istakao važnost prijateljstva između dve zemlje, koje su i tokom Velikog rata bile saveznici na frontu.

"Istina je da Srbija i Francuska od sada treba da rade zajedno za jednu Evropu koja će biti u znaku mira i bezbednosti", napisao je on.

foto: Tanjug/Tanja Valič

Le Drijan, koji je stigao u Beograd u toku popodneva, počeo je razgovore sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem na Andrićevom vencu, a prema najavi, nakon sastanka planirane su izjave za medije.

Le Drijan se prethodno sastao sa premijerkom Srbije Anom Brnabić i srpskim kolegom Dačićem.

Ceremoniji odavanja počasti na Francuskom vojnom groblju prisustvovao je i ministar za zaštitu životne sredine Srbije Goran Trivan, te predsednik Skupštine grada Beograda Nikola Nikodijević.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Tanjug/Tanja Valič)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja