AMBASADOR ŠPANIJE: EU jasno da podrži formiranje Zajednice srpskih opština
Foto: Fonet/Nenad Đorđević

PODRŠKA

AMBASADOR ŠPANIJE: EU jasno da podrži formiranje Zajednice srpskih opština

Politika -

Srbija treba da insistira na formiranju Zajednice srpskih opština, a evropske institucije, pod čijim pokroviteljstvom se odvija dijalog Beograda I Prištine, treba jasno da podrže ovaj legitiman zahtev, poručio je ambasador Španije u Beogradu Migel Fuertes Suares.

Španija podržava dijalog u Briselu. Logično je da je ključni element u ovom dijalogu formiranje Zajednice srpskih opština, kao što je to bilo I dogovoreno , kaže ambasador Španije. Na pitanje kako on vidi kompromisno rešenje za Kosovo, Suares kaže da nije na Španiji da sugeriše rešenja.

Ponavlja, međutim, da Španija podržava teritorijalnu celovitost Srbije. A na Srbiji je je da definiše svoj stav koji će Španija podržati , kaže ambasador. Povodom inicijative, o kojoj je nedavno tokom posete Srbiji govorio šef grčke diplomatije Nikos Kocijas, o održavanju trilateralnog sastanka Srbije, Španije I Grčke, ambasador kaže da lično nije u toku ali da, imajući u vidu odlične odnose zvaničnog Madrida sa Srbijom I Grčkom, ima prostora za unapređenje saradnje.

Ministri imaju česte prilike da se susretnu I da u tim razgovorima pokreću važna pitanja. Španija ima sjajne odnose i sa Srbijom i sa Grčkom, i uvek ima prostora da se unapredi saradnja između naših zemalja , zaključio je on. Španija je jedna od pet država EU koje nisu priznale nezavisnost Kosova I koja je u žizu javnosti nedavno dospela zbog stava da je neprihvatljivo da bude na skupu država EU I Zapadnog Balkana u Sofiji za istim stolom sa kosovskim zvaničnicima.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Fonet/Nenad Đorđević)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja