DAČIĆ: Garantujem da će broj zemalja koje su priznale nezavisnost Kosova pasti ispod 100
Foto: Zorana Jevtić

kosovsko pitanje

DAČIĆ: Garantujem da će broj zemalja koje su priznale nezavisnost Kosova pasti ispod 100

Politika -

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je da može da garantuje da će broj zemalja koje su priznale jednostrano proglašenju nezavisnost Kosova pasti ispod 100.

Za Dačića je prioritet, kako je rekao, da se broj priznanja smanji na ispod 100, čime se pomaže i predsedniku Aleksandru Vučiću, jer se u njegovim razgovorima neće polaziti od toga da je sve već rešeno, već će on moći da kaže: pa čekajte, evo u poslednja tri meseca pet zemalja je povuklo priznanje".

Dačić je izjavio da će "možda za pola godine, na primer, biti ispod 100" i dodao da to garantuje.

Upitan za koje vreme, on je odgovorio: "Samo da imam vremena. Ne mogu da stignem da se bavim svim tim stvarima, ne mogu da stignem da obiđem sve".

Dačić je rekao da je prvi počeo da radi na tome da zemlje povlače priznanje i da često zbog toga putuje u Afriku i Aziju, zbog čega se zvaničnici iz Prištine na njega žale.

"Pošto to njih strašno nervira, ovde sam formirao tim ljudi koji se bave isključivo tim pitanjem. Za mene je to prioritet naše političke aktivnosti", naglasio je Dačić.

Govoreći o Zajednici srpskih opština, odgovarajući na pitanje da li će Srbi sami formirati Zajednicu 20. Aprila, odgovorio je:

"Sve zavisi od naše procene. Za nas je veoma važno da držimo čvrste odnose sa Rusijom i Kinom. Treba držati čvrste odnose sa zemljama koje nisu priznale tzv. Kosovo, posvetiti se tome i truditi se da s Nemačkom, Francuskom i SAD dođe do određenog nivoa međusobnog razumevanja kako može trajno da se reši taj problem".

Upitan da li će Kosovo dobiti stolicu u Ujedinjenim nacijama, Dačić jeda bi to značilo da Srbija treba da kaže Rusiji i Kini da se ne bune protiv toga.

"Možete li da zamislite da ja to uradim? Da kažem Lavrovu i kineskom kolegi da sam se ovo do sada šalio?", dodao je Dačić.

(Kurir.rs/Fonet/Politika/Foto: Zorana Jevtić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track