VULIN U DONJOJ GRADINI: Srbija je garant da će svi narodi na Balkanu živeti dobro i u miru
Foto: Ministarstvo odbrane Srbije

dan sećanja na žrtve

VULIN U DONJOJ GRADINI: Srbija je garant da će svi narodi na Balkanu živeti dobro i u miru

Politika -

Srbija je garant i čuvar mira na Balkanu, istakao je danas u Donjoj Gradini ministar odbrane Aleksandar Vulin i dodao da, dok Srbiju vodi Aleksandar Vučić, neće se nikava više ponoviti ni Jadovno, ni Jasenovac, ni "Bljesak", ni "Oluja".

"Nikada više srpski narod neće mirno prihvatatati da bude odvođen u logore, zatiran i proterivan. Nikada više", rekao je Vulin na obeležavanju Dana sećanja na žrtve ustaškog zločina genocida u koncentracionom logoru Jasenovac i njegovom najvećem stratištu Donja Gradina.

On je dodao da, zato što se o Jasenovcu ćutalo i zato što se o Jasenovcu nije govorilo, Srbi su dočekali da krajem 20. veka još jednom osete ustašku ideologiju, još jednom stradaju, još jednom bivaju ubijeni i proterani, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

"Naša obaveza je da o Jasenovcu govorimo, naša obaveza je da podsećamo i naša obaveza je da svaki put kada bilo ko pokuša da relativizuje jasenovačko zlo, da obnovi ustašku ideologiju, da progovorimo i da se suprotstavimo", istakao je Vulin.

Prema njegovim rečima, ne može se razumeti suština građanskih ratova u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, ako se ne poznaje jasenovački užas i ako se ne znaju i ne shvataju razmere jasenovačkog genocida.

"Tako je Republika Srpska morala nastati kao otpor ponavljanju jasenovačkom genocidu, kao otpor ponavljanju jasenovačkom genocidu, kao otpor ponavljanju istrebljenja srpskog naroda, njegovog proterivanja i njegovog zatiranja", istakao je ministar Vulin.

On je dodao da će Republika Srbija, kao jedan od garanata Dejtonskog sporazuma uvek snažno podržavati Republiku Srpsku i Dejtonski sporazum i nikada neće dozvoliti da se jasenovački užas ponovi.

"Srbija je garant mira, Srbija je čuvar mira, Srbija je garant da će svi narodi na Balkanu živeti dobro i živeti u miru, i nikome više nije stalo do mira nego srpskom narodu, baš nikome. Srbija je garant mira i čuvar mira, ali isto tako čuvar slobode svog naroda, čuvar prava srpskog naroda da živi tamo gde se rodio, da traje tamo gde se rodio i da nikada više ne doživi genocid kakav je jasenovački. Ne treba samo Srbi da osuđuju i podsećaju na jasenovački užas, to treba da rade svi ljudi i svi narodi svako u kome ima ljudskosti i čovečnosti", poručio je ministar Vulin.

Današnja manifestacija započela je služenjem Svete arhijerejske liturgije u Crkvi Svetih apostola Petra i Pavla, nakon čega su položeni venaci u Spomen-području Donja Gradina, a služen je i parastos i pomen žrtvama ustaškog genocida.

Manifestaciju u Donjoj Gradini predvodili su predsednik Republike Srpske Milorad Dodik i predsednica Narodne skupštine Republike Srbije Maja Gojković, a prisustvovali su i predstavnici vlada Republike Srbije i Srpske, predstavnici institucija BiH, Izraela,romskih zajednica, kao i međunarodne zajednice i diplomatskog kora.

Sistem koncentracionih logora Jasenovac najveće je stratište u Drugom svetskom ratu na teritoriji bivše Jugoslavije. Logor Donja Gradina oformljen je 1942. godine u sistemu ustaškog logora Jasenovac, a bio je aktivan sve do završetka Drugog svetskog rata 1945. godine i sloma Nezavisne Države Hrvatske. Donja Gradina bila je jedno od najvećih stratišta jasenovačkog logora, gđe su ubijani mahom Srbi, Jevreji i Romi.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Ministarstvo odbrane Srbije)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track