EVO ŠTA PIŠE U IZVEŠTAJU EVROPSKE KOMISIJE O SRBIJI: Tempo pristupnih pregovora će zavisiti od reformi i dijaloga sa Prištinom
Foto: Reuters

produbiti angažovanje

EVO ŠTA PIŠE U IZVEŠTAJU EVROPSKE KOMISIJE O SRBIJI: Tempo pristupnih pregovora će zavisiti od reformi i dijaloga sa Prištinom

Politika -

PRAG - U izveštaju Evropske komisije o Srbiji poručuje se da će tempo pristupnih pregovora Brisela i Beograda nastaviti da zavisi od napretka u reformskom procesu u Srbiji, ali i od dijaloga o normalizaciji odnosa sa Kosovom, javio je danas Radio Slobodna Evropa navodeći da je imao uvid u taj dokument.

U dokumentu se od Srbije traži da produbi angažovanje u dijalogu sa Kosovom te da sprovede sporazume sa posebnim naglaskom na sporazum o energetici, prenosi taj radio.

foto: Zorana Jevtić

"U tom smislu je dobrodošla predsednikova inicijativa da pokrene unutrašnji dijalog o Kosovu", piše u nacrtu izveštaja EK o Srbiji uz konstataciju da Srbija treba da nastavi da igra pozitivnu ulogu u regionu, da poboljša regionalne odnose te da očuva stabilnost.

U delu o vladavini prava, kako prenosi Radio Slobodna Evropa, u izveštaju se navodi da je bilo nekog napretka, ali se od Srbije traži da ojača napore i pokaže konkretne rezultate.

Kako se precizira, konkretni rezultati se traže u pogledu "stvaranja i omogućavanja klime" za slobodu izražavanja, u jačanju i efikasnosti nezavisnog sudskog sistema, kao i postizanju održivog napretka u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije.

Radio Slobodna Evropa konstatuje da neuralgične tačke u svim zemljama Zapadnog Balkana ostaju one u delu o vladavini prava.

Organizovani kriminal i korupcija ostaju sinonim za svaku zemlju u reginu. EK ponovo, u više navrata, koristi izraz "zarobljene države", navodi taj radio.

foto: Shutterstock

Javna uprava u zemljama regiona, kako se prenosi, ostaje slaba, a malo ili nimalo progresa je zabeleženo na polju slobode izražavanja.

Ponovo se naglašava da su bilateralni sporovi i dalje među glavnim preprekama u procesu evrointegracija, a u prethodnom periodu nije postignut ni jedan rezutat u rešavanju otvorenih pitanja među susedima, ukazuje RFE.

Ovogodišnji šampion će biti Albanija koja će dobiti preporuku za otvaranje pristupnih pregovora. Ista preporuka će biti ponovljena za Makedoniju. Za Crnu Goru se ocenjuje da je puno toga na papiru, a ništa u praksi, prenosi RFE.

(Kurir.rs/FoNet)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV VESTI) SKAT TRAŽI DA SRBIJA PODRŽI ISTRAGU O ZABRANI HEMIJSKOG ORUŽJA: Evo šta je Vučić odgovorio na američki zahtev!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track