(FOTO, VIDEO) SRPSKA OBELEŽILA DAN SEĆANJA NA ŽRTVE ZLOČINA NDH Dodik: Ovo je mesto koje navodi čoveka da ćuti
Foto: Facebook/RTRS vijesti

komemoracija u donjoj gradini

(FOTO, VIDEO) SRPSKA OBELEŽILA DAN SEĆANJA NA ŽRTVE ZLOČINA NDH Dodik: Ovo je mesto koje navodi čoveka da ćuti

Bosna i Hercegovina -

U Spomen-području Donja Gradina obeležen je Dan sećanja na žrtve ustaškog zločina - genocida u koncentracionom logoru Jasenovac.

Donja Gradina, u Republici Srpskoj, najveće je stratište u sistemu ustaškog logora Jasenovac.

Obeležavanju Dana sećanja u ime Republike Srpske (RS) prisustvovali su predsednik Milorad Dodik, premijerka Željka Cvijanović i predsednik Narodne skupštine Republike Srpske (RS) Nedeljko Čubrilović.

Obeležavanju su u ime institucija Srbije prisustvovali predsednica Narodne skupštine Maja Gojković i ministar odbrane Aleksandar Vulin.

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da je koncentracioni logor Јasenovac bio državni projekat Nezavisne Države Hrvatske (NDH) za koji nikada niko nije odgovarao i koji i danas nema svoju zvaničnu kategorizaciju kao genocid na Srbima, Јevrejima i Romima.

"Ovo je mesto koje navodi čoveka da ćuti, jer nema šta da kaže, a sada znam da moramo da govorimo o ovome, da ne bi bilo zaboravljeno i odneseno u neka tamna mesta istorije i da se na bi ponovo ponovio užasan bol i jauk, koji su mogle da čuju samo krošnje iznad nas i nebo", rekao je Dodik na komemorativnom skupu u Donjoj Gradini.

Vence su položile i delegacije jasenovačkih logoraša iz Srbije i logoraša Drugog svetskog rata iz Republike Srpske, kao i delegacije Jevreja iz Izraela i jevrejskih zajednica iz Republike Srpske, te Roma iz Srbije i Srpske.

Na grobnom polju "Topole" u Spomen-području Donja Gradina venac su položili i specijalni predstavnik EU u BiH Lars Gunar Vigemark i predstavnici ambasada Rusije, SAD, Nemačke, Holandije, Slovenije i Velike Britanije u BiH, kao i predstavnici OEBS i Kancelarije Visokog predstavnika (OHR), kao i delegacija opštine Kozarska Dubica.

Podseća se da sistem koncentracionih logora Jasenovac predstavlja najveće stratište u Drugom svetskom ratu na teritoriji nekadašnje Jugoslavije.

Na osnovu prvih ekshumacija koje je uradila državna komisija Federativne Narodne Republike Jugoslavije, a koje je potvrdio centar "Simon Vizental", zaključeno je da je u jasenovačkim logorima nestalo 500.000 Srba, 80.000 Roma, 32.000 Jevreja i nekoliko desetina hiljada antifašista različitih nacionalnosti.

Međutim, u memorijalnom kompleksu Jasenovac, koji danas pripada Hrvatskoj, kao žrtve su navedeni samo oni koji su identifikovani, odnosno 83.145 ubijenih. Među stradalima, za 1.337 dana postojanja logora Jasenovac, bilo je više od 20.000 dece.

Logor Donja Gradina oformljen je 1942. godine u sistemu ustaškog logora Jasenovac, a bio je aktivan sve do završetka Drugog svetskog rata 1945. godine i sloma NDH.

Kurir.rs/RTRS/Tanjug

Foto: Facebook/RTRS vijesti

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja