SVOBODA: Budućnost Srbije je u EU
Foto: Stefan Jokić

u iščekivanju izveštaja EK

SVOBODA: Budućnost Srbije je u EU

Politika -

BEOGRAD- Bivši potpredsednik Evropskog parlamenta Hanes Svoboda vidi budućnost zemalja Zapadnog Balkana i Srbije u EU, ali smatra da zemlje ovog regiona moraju donesiti prave odluke po pitanju evropskih integracija.

"Srbija mora istovremeno jasno da prihvati sve vrednosti EU i ne sme ići putem koji je nejasan. Prijateljstvo i saradnja sa Rusijom je u redu, ali mora biti jasno gde se Srbija oseća kao kod kuće, i to bi trebalo da bude u EU", kaže Svoboda.

On, u iščekivanju izveštaja EK o napretku u procesu pridruživanja, ukazuje da je Srbija velika i važna zemlja, koja ima svoje interne probleme, problem odosa sa Kosovom, ali je to i zemlja koja je puno učinila po pitanju reformi.

Nekadašnji šef Evropskih socijaldemokrata u Evropskom parlamentu ocenjuje da postoji opasnost da globalne krize potisnu Zapadni Balkan i da evropska budućnost zemalja ovog regiona bude dovedena u pitanje ukoliko one i EU budu sporo delovale u procesu evropskih integracija.

"Potreban nam je novi podsticaj da se zemlje regiona vežu za EU, zato što se nude alternative - Rusija, Turska, Kina. EU i zemlje regiona s tim u vezi moraju doneti jasnu odluku", zaključio je Svoboda.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Stefan Jokić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track