POSLE PISANJA KURIRA: Smene u ambasadi u Parizu! Ambasador stavio PVC prozore na spomenik kulture pa Srbija mora da plati  100.000 evra kaznu!
Foto: Privatna Arhiva

STOP BAHANALIJAMA

POSLE PISANJA KURIRA: Smene u ambasadi u Parizu! Ambasador stavio PVC prozore na spomenik kulture pa Srbija mora da plati 100.000 evra kaznu!

Politika -

Delegacija koju je poslao ministar Ivica Dačić istražila je nepravilnosti u radu naše diplomatske misije predvođene ambasadorom Rajkom Ristićem

Nakon pisanja Kurira o mnogobrojnim skandalima koji već danima potresaju srpsku diplomatsku misiju u Francuskoj, doći će do smena u ambasadi Srbije, ali i u Srpskom kulturom centru u Parizu.

foto: Zorana Jevtić

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić poslao je državnog sekretara MSP Ivicu Tončeva i generalnog sekretara Veljka Odalovića u vanrednu kontrolu Kulturnog centra, nakon što se njegov direktor Radoslav Lale Pavlović umalo nije potukao s ambasadorom Rajkom Ristićem zbog produžavanja ugovora dvojici zaposlenih.

PVC oštetio zgradu

Našu ambasadu zatim je potresao i skandal, kad smo objavili da je Ristić srpsku rezidenciju nadomak Ajfelovog tornja koristio za pravljenje ludih žurki, ali i da je na svoju ruku postavio PVC stolariju na objekat pod zaštitom Zavoda za zaštitu spomenika kulture Francuske. Time je ne samo narušio ugled Srbije i oštetio objekat iz 1912. već će Srbija za taj ambasadorov hir morati da plati kaznu od čak 100.000 evra!

- Dačić je odmah poslao delegaciju da istraži šta se tamo dešava, a oni su vrlo ozbiljno pristupili poslu. Istražili su apsolutno sve. Neki ljudi i u Kulturnom centru, ali i u ambasadi, zaboravili su zašto su otišli u Francusku i koga predstavljaju tamo. Lične interese stavili su iznad državnih i vrlo verovatno će doći do promene svih aktera ovih incidenata. Ovako nešto ne sme da se dešava - kaže dobro obavešteni izvor Kurira.

foto: Gordana Raković

Državni sekretar MSP Ivica Tončev potvrdio je za Kurir da se juče vratio iz Pariza, nakon što su izvršili inspekciju.

Na tapetu Kulturni centar

- Obavili smo razgovor sa svim akterima i našim radnicima i u Kulturnom centru i u ambasadi u Parizu. Naložili smo hitno otvaranje centra, pošto je bio zatvoren, i on je sad u funkciji. Mišljenje i zaključke kontrole smo predali na dalje razmatranje ministru Dačiću. On će sagledati situaciju i doneti odluke - rekao je Tončev za Kurir.

Šef srpske diplomatije ranije je izjavio da je „najveća kazna da nekom završite mandat“ i najavio da će ove godine biti velikih promena u najmanje 30 do 40 ambasada.

Kurir / J. PRONIĆ

Foto: Gordana Raković, Privatna arhiva

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track