Najnovije vesti

LOS ANĐELES: Otvoren konzulat Srbije
Ilustracija, Foto: Profimedia

amerika

LOS ANĐELES: Otvoren konzulat Srbije

Politika

U Los Anđelesu je svečano otvoren Konzulat Republike Srbije, na čelu sa počasnim konzulom dr Rajanom F. Ozbornom, saopštilo je danas Ministarstvo spoljnih poslova.

Kako se navodi, konzulat Srbije u Los Anđelesu otvoren je 21 aprila, i obuhvata konzularno područje teritorije američke savezne države Kalifornije.

Na ceremoniji svečanog otvaranja, državni sekretar Nemanja Stevanović je, u ime Ministarstva spoljnih poslova, pozdravio prisutne i ukazao na značaj otvaranja srpskog konzulata na Zapadnoj obali Sjedinjenih Američkih Država, s obzirom na činjenicu da Republika Srbija u državi Kalifornija nije imala konzularno predstavništvo.

Najveći broj Srba u Kaliforniji živi u Los Anđelesu i njegovim predgrađima - oko 50.000 - a srpska kolonija na tim prostorima je dobro organizovana i po ugledu svojih članova verovatno najuticajnija u SAD.

Na najpoznatijim kalifornijskim akademijama u Los Anđelesu radi tridesetak srpskih profesora i naučnika, dok je znatan broj naših građana zaposlen u filmskoj, TV i muzičkoj produkciji, na fakultetima i univerzitetima, ali i u industriji. Na ovom prostoru se nalazi desetak srpskih crkava, navodi se u saopštenju.

Dr Rajan F. Ozborn je poznati američki hirurg-onkolog, specijalista za operacije tumora na glavi i vratu. U Los Anđelesu ima privatnu kliniku "Ozborn - Institut za glavu i vrat", na kojoj obavlja najsloženije operacije tumora.

Dr Ozborn je, maja 2017. godine, u Kliničkom centru Srbije u Beogradu, sa svojom osmočlanom ekipom sa onkološke klinike u Los Anđelesu, besplatno operisao četvoro naših pacijenata sa tumorima u nepristupačnim regijama lica i vrata.

Planira da, nakon što se upoznao sa našim zdravstvenim sistemom i hirurzima, uključi eksperte iz Kliničkog centra Srbije u svoju narednu humanitarnu misiju koju će sprovesti u Indiji.

Otvaranje Konzulata Republike Srbije na čelu sa počasnim konzulom, sa sedištem u Los Anđelesu daće značajan doprinos unapređenju bilateralnih odnosa i saradnje sa državom Kalifornijom i jačanju veza sa brojnom i uglednom srpskom dijasporom, ističe se u saopštenju.

Svečanom otvaranju Konzulata u Los Anđelesu prisustvovao je konzul žeran Republike Srbije u Čikagu, Dejan Radulović.

Kurir.rs/Tanjug

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...