Najnovije vesti

NA ZAHTEV SRBIJE: U Briselu uklonjeni panoi sa kosovskim simbolima
Foto: AP

grb i naziv "Republika Kosovo"

NA ZAHTEV SRBIJE: U Briselu uklonjeni panoi sa kosovskim simbolima

Politika

BRISEL Evropski komitet regiona uklonio je sa Festivala Evropa dva panoa sa štanda "Kosova" na kojima su bili simboli tzv. Kosova - grb i naziv "Republika Kosovo".

U Evropskom komitetu regiona kažu da panoi sa državnim simbolima tzv. Kosova neće biti korišćeni tokom trajanja festivala u Briselu.

Misija Republike Srbije pri EU obaveštena je da je Evropski komitet regiona, Odeljenje za proširenje, uklonio dva panoa sa štanda "Kosova" sa kosovskim simbolima.

Do ovog poteza EU institucije došlo je pošto je Misija Republike Srbije pri EU uložila protestnu notu predsedniku Evropskog komiteta regiona, Karlu Hajnzu Lambercu, povodom korišćenja državnih simbola tzv. Kosova na festivalu "Ponosan na moj region i njegovu kulturu" koji se održava u Briselu.

U noti je istaknuto da Republika Srbija očekuje od Komiteta regiona da u potpunosti poštuje statusnu neutralnost EU u pogledu Kosova i Metohije i da ukloni sve promotivne dokumente koji sadrže simbole tzv. Kosova.

Iz Evropskog komiteta regija stiglo je i uveravanje da se pomenuti panoi neće naći na istom štandu ni sutra kada će se u okviru manifestacije otvorenih vrata evropskih institucija predstaviti i različiti regioni Evrope.

Za Kosovo i Metohiju ovo je prvi put da su se prijavili za ucešće na pomenutoj manifestaciji.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: AP)

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...