DRŽAVNI VRH UKRAO IZ ŠILEROVE TRI SEFA! Mihajlović i Čeda da objasne: Gde su zlato, DIJAMANTI I 50 VREDNIH SLIKA!
Foto: Kurir

Pandorina kutija

DRŽAVNI VRH UKRAO IZ ŠILEROVE TRI SEFA! Mihajlović i Čeda da objasne: Gde su zlato, DIJAMANTI I 50 VREDNIH SLIKA!

Politika -

Pre nego što je kuća srušena odneta su tri puna sefa. Mihajlović i Jovanović, koji su tada, uz Batića, odlučivali o životu i smrti, nikada nisu rekli šta znaju, tvrdi Marko Nicović

Dušan Spasojević Šiptar i Mile Luković Kum, vođe „zemunskog klana“, imali su na imanju u Šilerovoj ulici tri sefa puna zlatnih poluga, umetničkih slika, briljanata i dijamanata, koji su misteriozno nestali uoči rušenja zdanja, tvrdi za

Kurir nekadašnji šef beogradske policije Marko Nicović!

Nicović otkriva da tadašnji ministar unutrašnjih poslova Dušan Mihajlović zna gde je završilo blago „zemunskog klana“ vredno milione posle rušenja njihove vile u Šilerovoj.

foto: Nebojša Mandić

- „Zemunci“ su ogroman novac uložili u izgradnju dve kuće i tržnog centra u Šilerovoj, kao i olimpijskog bazena, ali su imali veliki novac i u dragom kamenju i zlatu. Kada su došli do velikih para, vođe „zemunaca“ su počele da kupuju ne samo skupe umetničke slike već i zlatne poluge, briljante, redak nakit, i to sa crnog tržišta. Prema nekim informacijama, u kući su bila tri sefa puna zlatnih poluga, briljanata, dijamanata, a pre nego što je imanje srušeno, to je sve odneseno. Treba o tome pitati Dušana Mihajlovića i Čedomira Jovanovića, koji su tada, uz Vladana Batića, odlučivali o životu i smrti. Nikada nisu rekli šta znaju. Kada su Spasojević i Luković pobegli u Meljak, ekipa je ušla u Šilerovu i odnela sve što je vredelo. Naravno, sve to je urađeno uz asistenciju policije, MUP. Policija je morala da obezbeđuje taj posao da ne prođe neka slučajna patrola i vidi šta rade - kaže Nicović i podseća da kod vođa „zemunaca“ nije pronađen ni cent kada su ubijeni u Meljaku. - Oni (Spasojević i Luković) poneli su sa sobom u Meljak pare da otkupe glave, mislili su da će da prežive i odu u zatvor, pa da budu pušteni, dakle, poneli su sa sobom keš u dve torbe, ubijeni su, ali para nije bilo nigde.

foto: Privatna Arhiva

„Zemunci“ su za godinu dana dali preko sedam miliona maraka za vredne umetnine, nakit, zlato. - Kada su sefovi odneti iz Šilerove, onda je ona sravnjena sa zemljom da bi se prikrili tragovi. Niko nikad nije pitao gde su tri velika sefa iz Šilerove. U policiji o tome nema zapisnika - kaže on, a na pitanje odakle njemu te informacije, Nicović navodi:

foto: Marina Lopičić

- Podzemlje priča o tome. Svi kriminalci komuniciraju među sobom, ja kao bivši šef beogradske policije imam i sad, a zamislite tek 2003, veze u podzemlju. Oni su pričali da postoje tri sefa u kući. Zar vam nije nelogično da u kući ljudi koji su obrtali godišnje između 40 i 50 miliona maraka, zarađivali toliki novac, ne nađete nijedan cent? Nijedan cent kod njih u Meljaku?

On još kaže da su „zemunci“ tada držali novac na računima, policija bi ih pronašla. - Mihajlović mora da zna šta je policija radila sa imovinom koja je nađena u Šilerovoj. Mihajlović ili Nataša Mićić treba da kažu ko je doneo odluku da se ruši vila i tu će se naći ključ rešenja zašto je srušena. Vila je uklonjena da se ne bi videle rupe u kojima su bili smešteni sefovi - kaže Nicović. Podsećamo, Kurir je u jučerašnjem broju prvi put objavio slike unutrašnjosti zdanja u Šilerovoj ulici, koje su snimljene dan pre početka rušenja.

ekipa kurira

Spisak udovica GARNITURA OD PONIJEVE DLAKE

Udovice Lukovića i Spasojevića 2006. podnele su tužbu protiv države i zahtevale naknadu od 8,5 miliona evra za nelegalno rušenje objekta u Šilerovoj. U tužbenom zahtevu navedeno je da su, uz kuće, tržni centar i sam plac, ostale i bez 50 velikih slika. Tu su nabrojane i barske stolice i kožne fotelje, garnitura od ponijeve dlake, ćupovi sa cvećem, od čega puno s retkim tropskim biljem, 25 komada kandelabera, betonska ograda, dve fontane sa celokupnom opremom, bazen sa mozaikom od retkog kamenja iz okeana u obliku delfina...

Mile Novaković

NEJASNO ZAŠTO JE SRUŠENA ŠILEROVA

foto: Stefan Jokić

Mile Novaković, nekadašnji šef UKP, kaže da je i za njega, kao i za mnoge, bilo iznenađenje kada je srušeno imanje u Šilerovoj. Te zgrade je, dodaje, mogao da uzme SUP Zemun, ili da ih pridodaju Domu zdravlja, koji se nalazi preko puta, da tu smeste obdanište ili starački dom. - Ne znam kako se odvijalo rušenje, to je rušeno po rešenju opštine Zemun i Grada, to nije bila policijska stvar, policija je samo davala asistenciju. Ne znam da li je njima (udovicama vođa "zemunskog klana") u nekom trenutku dozvoljeno nešto da pokupe i ko je to razneo posle - kaže Novaković.

EKSKLUZIVNO U SUTRAŠNJEM KURIRU saznajte koliko je basnoslovno bogatstvo bilo smešteno u komandi kriminalne organizacije u Šilerovoj ulici, šta se dešavalo tokom rušenja "tvrđave", ko je pružao asistenciju, koliko su novca "zemunci" uložili u dragocenosti, ali pogledajte i ekskluzivne fotografije komande Zemunskog klana...

foto: Kurir

(Kurir.rs)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV) EKSKLUZIVNO! ŠILEROVA BILA PUNA UMETNIČKIH DELA! Policija u utvrđenju zemunskog klana pronašla skupocena slike pre rušenja!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track