LEGIJA: Čuvao sam srpskog princa na Arkanov predlog! To su mogla da rade i 2 penzionera!
Foto: Shutterstock, Profimedia, EPA

Miorad Ulemek iz zatvora otkriva

LEGIJA: Čuvao sam srpskog princa na Arkanov predlog! To su mogla da rade i 2 penzionera!

Politika -

Bivši komandant JSO Milorad Ulemek je početkom devedesetih bio u obezbeđenju princa Tomislava Karađorđevića! Legija je u to vreme bio pripadnik Srpske dobrovoljačke garde (SDG) Željka Ražnatovića, a u prinčevoj pratnji je, i to baš na Arkanov predlog, proveo tek tri nedelje.

foto: Profimedia

Legija je to otkrio u svojoj novoj knjizi "U tigrovom gnezdu", u kojoj opisuje dane provedene u SDG, navodeći da ga je Karađorđević sa sobom poveo kad je devedesetih došao da poseti Arkana u centru Garde u Erdutu. Kako je opisao, princ je koristio skromni "golf dvojku", a sve vreme je provodio na Oplencu. Osim Legije, u obezbeđenju je imao još jednog čoveka.

- Sekretar (prinčev, prim. nov.) nam je objasnio da princu ne preti konkretna opasnost ni od koga, pogotovo ne ovde, na Oplencu, gde ga narod obožava, kako nam je rekao, a da smo mi tu za svaki slučaj. Da se ne bi desilo nešto nepredviđeno. Stvarno sam se zapitao zašto je Arkan poslao mene. Ono što mi radimo mogla su da obavljaju i dva penzionera - navodi Legija. Upoznao je, dodaje, i prinčevu suprugu Lindu, za koju kaže da je "fina ženica".

foto: EPA

Karađorđević je odmah Legiji predložio da ga oslovljava sa "čika Tomislave".

- Prošlo je moje prinčevanje, ali, ako ćemo pravo, nije ga nikad ni bilo. Čitav život u egzilu, stalno smo bili pod nečijim nadzorom i morali smo da se snebivamo i pravimo da nam je lepo, a nije nam uopšte bilo lepo - prenosi Legija prinčeve reči.

Ulemek kaže da su princa ljudi jako voleli u oplenačkom kraju, a posebno opisuje scenu iz kafane u Topoli.

- Odmah su počeli da mu prilaze i da ga pozdravljaju. Mnogi su mu ljubili ruke.

Princu je bilo drago, ali kao da mu je pomalo bilo neprijatno - navodi Legija i dodaje da se u kafani tom prilikom orilo "Ko to kaže, ko to laže, Srbija je mala".

Međutim, Legija je iskoristio priliku kad je princ otputovao u London i, posle samo tri nedelje, pobegao nazad kod Arkana i Garde u Erdut. Ipak, kaže da je "zgotivio čiku".

- Matori je bio pravi vragolan, samo je pričao neke viceve od pre Hrista i zasmejavao nas - prisetio se Ulemek.

Podsetimo, Tomislav je bio drugi sin kralja Aleksandra I Karađorđevića i kraljice Marije i brat poslednjeg jugoslovenskog kralja Petra II Karađorđevića. Preminuo je 2000.

foto: Profimedia

Susret s generalom VRS

MLADIĆ ODBRUSIO LEGIJI: SLUŽIŠ TI KU*CU!

Jedan od zanimljivih susreta koje je Legija opisao u knjizi bio je i onaj s tadašnjim generalom VRS Ratkom Mladićem, koji ga je izribao zato što je na terenu zaustavio konvoj koji je trebalo propustiti. To je bio i njihov prvi susret, na kojem je "prošao kao bos po trnju", jer ga je Mladić "napušio da se sav dimio":

- Ti si taj Legija - progovara Mladić nalakćen na sto preko nekih mapa.

- Služim narodu, druže generale - pokušavam da budem duhovit.

- Služiš ti ku*cu - odbrusi mi general.

(Kurir.rs/Ekipa Kurira/Foto: Shutterstock, Profimedia, EPA)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

ŠIJAN I ARKAN SU BILI BLISKI, A SADA NJIHOVI SINOVI RADE OVO: Mirko i Željko nastavili tradiciju!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track