MINISTARKA JOKSIMOVIĆ BI VIŠE PARA OD EVROPSKE KOMISIJE: Bespovratna pomoć za Srbiju bi trebalo da bude veća
Foto: Dado Đilas

evropski fondovi

MINISTARKA JOKSIMOVIĆ BI VIŠE PARA OD EVROPSKE KOMISIJE: Bespovratna pomoć za Srbiju bi trebalo da bude veća

Politika -

Ministarka za evropske integracije Srbije Jadranka Joksimović danas je ocenila da bi iznos bespovratne pomoći Evropske komisije za Srbiju trebalo da bude veći.

Ona je sa direktorom predstavništva Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) u Srbiji Danijelom Bergom razgovarala o podršci te banke i EU u razvoju malih i srednjih preduzeća, pre svega u podizanju standarda poslovanja, povećanja produktivnosti i poboljšanja kvaliteta rada, saopšteno je iz Vlade Srbije.

Cilj je da se koordiniranim pristupom fondova EU (IPA 2018) i ; EBRD i unapredi pristupačnost kredita koje EBRD obezbedjuje za razvoj malih i srednjih preduzeća, a zbog lokalnog ekonomskog razvoja. Joksimović je saglasna sa potrebom efikasnog modela kombinovanja bespovratnih IPA sredstava i zajmova EBRD.

U razgovoru je istaknuto da je neophodna dalja saradnja u realizaciji projekata iz oblasti energetske efikasnosti. Joksimović je informisala Berga da su Ministarstvo za evropske integracije i Razvojna agencija Srbije potpisale Memorandum o saradnji vezan za koordinaciju aktivnosti i nalaženja finansijskih izvora za projekte na lokalu, i to kroz mrežu regionalnih razvojnih agencija. To će, kako je objasnila, doprineti boljem prepoznavanju potreba malih i srednjih preduzeća na lokalnom nivou.

Berg je rekao da se sredstva opredeljena za regionalne incijative u značajnoj meri izdvajaju za potrebe Srbije, što dokazuje kapacitete institucija Srbije u odnosu na region, navodi se u saopštenju.

(Kurir.rs/Beta/Foto: Dado Đilas)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track