Dačić: Zastoj u priznavanju Kosova, sad treba jače lobirati u Vašingtonu
Foto: Zorana Jevtić

u poslednjih nekoliko godina to je učinilo svega pet zemalja

Dačić: Zastoj u priznavanju Kosova, sad treba jače lobirati u Vašingtonu

Politika -

BEOGRAD - Postoji zastoj u priznavanju je jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova, izjavio je danas ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić i dodao da je u poslednjih nekoliko godina to učinilo svega pet zemalja.

Ističući da Srbija nikada neće prihvatiti jednostrani akt proglašenja nezavisnosti Kosova i Metohije, on je, za TV Pink, ukazao da su neke zemlje čak povukle svoja priznanja i izrazio nadu da broj država koje su priznale Kosovo može da padne ispod 100.

U vezi s tim, Dačić je naglasio da je svaka zemlja koja ima mesto u UN važna, te da se skoro svaki dan zove neku od zemalja "da vidi šta rade".

"Svaki dan pozovem po neku zemlju da vidim šta rade. Juče sam zvao Mauricijus, u petak Moldaviju, Nigeriju", rekao je Dačić i dodao da je važna jaka diplomatska aktivnost, ali Srbiji treba i jače lobiranje u Vašingtonu.

On je podsetio da je Srbija već pokušavala sa lobiranjem u prethodnom periodu, da je Vuk Jeremić, kao tadasnji ministar spoljnih poslova lično potpisao da se jednoj lobističkoj organizaciji da 100.000 dolara, ali da su rezultati izostali, jer je ta organizacija radila i za Albance.

"Naš je interes da dođemo do onih koji donose ključne odluke u Americi. Niži ešalon štiti svoju politiku iz 90-tih. Mi treba da dođemo do novih koji su u administraciji. Od njih treba tražiti da otvore vrata koji treba da dovedu do kompromisnog resenja za KiM", naglasio je Dačić.

Prema njegovim rečima, najveće priznanje srpskoj diplomatiji stiže iz Prištine gde se svakodnevno čuje da "Dačić na raspolaganju ima 200 miliona dolara" i da ima "tim od 30 superdiplomata koji se time bave".

Dačić je dodao da Srbija treba stalno da potencira na sednicama Saveta bezbednosti UN da je nemoguć povratak Srba na KiM, da se stalno govori koliko je ljudi proterano.

Poslednji napadi na Srbe govore u kakvim uslovima, kako kaže, zapravo Srbi žive na KiM. "Na sednicama Saveta bezbednosti stiče se utisak da je na KiM raj. Ovo pokazuje da je neophodno i dalje prisustvo međunarodnih predstavnika", istakao je Dačić.

Govoreći o masovnoj Grobnici u Đakovici, Dačić je rekao da se sumnja da je tu ubijena čitava jedna srpska porodica sa troje dece, te da ga baš zanima kako će da reaguju međunarodni predstavnici.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Zorana Jevtić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja