Prijem u Ambasadi SAD: Tadić i Dačić se kurtuazno pozdravili

Dana nezavisnosti

Prijem u Ambasadi SAD: Tadić i Dačić se kurtuazno pozdravili

Politika -
U američku ambasadu stigli su i predsednik Srbije Tomislav Nikolić, mandatar za sastav vlade Ivica Dačić, odlazeći premijer Mirko Cvetković, kao i članovi odlazeće vlade
1 / 11

BEOGRAD - Američka ambasada u Beogradu priredila je danas prijem povodom obležavanja Dana nezavisnosti SAD, 4. jula, kojem su prisustvovali predstavnici vlasti Srbije, diplomatskog kora, poslovnog i kulturnog života, civilnog društva.

Ambasadorka Meri Vorlik rekla je u govoru da se ove godine navršava i 10. godišnjica rada agencije USAID u Srbiji i dodala da je tokom tih godina američka vlada dala više od 840 miliona dolara pomoći demokratskim institucijama u Srbiji i jačanju ekonomskog potencijala.

"Tokom svoje dve i po godine u Srbiji, upoznala sam hiljade srpskih građana iz svih sfera života - političare, poslovne ljude, predstavnike civilnog sektora, studente - koji su sledili svoje snove, i za sebe i za svoju domovinu", rekla je ambasadorka.

Vorlikova je dodala da se danas proslavljaju i partnerstvo sa Vladom Srbije, bliska vojna i policijska saradnja, poslovne veze dve zemlje, saradnja u kulturi.

Prijemu su prisustvovali i predsednik Srbije Tomislav Nikolić, mandatar za sastav vlade Ivica Dačić, odlazeći premijer Mirko Cvetković, članovi odlazeće vlade, predstavnici većine političkih stranaka.

Na prijemu je bio i bivši predsednik Srbije Boris Tadić, koji se, sudeći po fotografiji, samo kurtuazno pozdravio sa bivšim koalicionim partnerom Ivicom Dačićem. Nisu bili baš mnogo raspoloženi za razgovor, posle pozdrava svako je otišao svojim putem.

Za dobro raspoloženje gostiju bio je zadužen džez orkestar, a za apetit, kao i prošle godine, američki lanac restorana brze hrane "Mekdonalds" i Hotel "Hajat".

Prijem je protekao uz stroge, a za američke prilike uobičajene mere obezbeđenja.

SAD 4. jula obeležavaju Dan nezavisnosti pošto je tog dana 1776. godine doneta Deklaracija o nezavisnosti kojom su se SAD oslobodile britanske kolonijalne vlasti.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track