BRANKO RUŽIĆ: Atmosfera u vladi odlična, ne razgovara se o rekonstrukciji
Foto: Fonet/Nenad Đorđević

rade timski

BRANKO RUŽIĆ: Atmosfera u vladi odlična, ne razgovara se o rekonstrukciji

Politika -

BEOGRAD - Atmosfera u Vladi Srbije je odlična, radimo timski, svi smo posvećeni svojim poslovima i nema vremena da se razgovara o rekonstrukciji, rekao je danas ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić.

Ružić je za Prvu tv naveo da SPS "nije mnogo zainteresovan za rekonstrukciju", te da su svi na svojim zadacima.

"Važno je da dok mandat traje, dokle god da traje, radimo što bolje. Da radimo u interesu građana, to je jedino važno", rekao je Ružić.

On je najavio više preventivnih inspekcijskih kontrola poslovanje privrednih subjekata, za koje će se znati unapred, jer se ne želi da inspekcijski nadzor bude represivan.

Pritom će se, kaže, voditi računa o istoriji poslovanja subjekata, pa će one sa lošom istorijom inspekcija posećivati i bez najave.

Ministar obajšnjava da je ovakav način nadzora u skladu sa zahtevima privrede, koja će moći da prati godišnji plan oblastima koje će biti predmet inspekcije i da se pridržava pravila kako inspekcija ne bi bila loše iskustvo.

"Sam zakon predviđa 22 prava, a samo devet obaveza. Mnogo je liberalniji i to je dobro, jer je bolji učinak inspekcije i biće još bolji kada se elektronska platforma e-inspektor stavi u pun kapacitet tokom ideće godine. Motivišuće je za privredu da znaju unapred u kojoj godini se koje oblasti stavljaju u prioritet inspekcijskog nadzora", rekao je Ružić.

On je ponovio da je interes ministarstva na čijem se čelu nalazi da sve administracije elektronski razmenjuju podatke, bez građana koji će na šalterima nositi papire od jednih do drugih.

"Mislim da ćemo doći do toga nakon Zakona o e-upravi, sada imamo više od 200.000 upita i to govori da su građani mogli da obave sve što im treba, bez da idu do šaltera. Očekujemo sledeće godine da sve administracije same razmenjuju podatke. Do sada je 145 jedinica lokalne samouprave uvezano u elektronsku platformu razmene podataka, što znači da fali još samo malo njih da svi budu uključeni", naveo je Ružić.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto:Fonet)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track