EKSTREMISTI U HRVATSKOJ DEMONSTRIRAJU MOĆ: Srbe izbacuju iz Sabora!
Foto: Beta/Damir Sencar

Hrvatski desničari hoće etnički čistu skupštinu

EKSTREMISTI U HRVATSKOJ DEMONSTRIRAJU MOĆ: Srbe izbacuju iz Sabora!

Politika -

Progon: Ekstremisti u Hrvatskoj pokrenuli inicijativu kojom bi smanjili broj nacionalnih manjina u parlamentu i ukinuli im pravo na odlučivanje o najvažnijim temama

Hrvatska desnica ponovo demonstrira moć i pokušava da animira celu državu da iz Sabora istera Srbe. Pod parolom "Narod odlučuje", kako je nazvana inicijativa za raspisivanje referenduma, desničarska i konzervativna udruženja u Hrvatskoj krenula su u opasan pohod da ograniče prava nacionalnih manjina i praktično ih spreče da učestvuju u odlučivanju o najvažnijim pitanjima, kao što su izbor vlade i usvajanje nacionalnog budžeta.

Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta, koji je i poslanik sa liste SNS, smatra da je ovo "još jedan dokaz ustašizacije hrvatskog društva".

- Kao i u mnogim drugim slučajevima, ovde su Srbi prava meta napada. Proustaške snage ne mogu da se pomire sa činjenicom da u Hrvatskoj ima još makar malo Srba i njihovih političkih predstavnika. Zbog toga nastoje da preostalim Srbima u Hrvatskoj pošalju jasnu poruku da ne mogu imati ista prava kao većinski narod i da im je najbolje da se isele ili asimiluju - upozorava Linta.

Šef poslaničkog kluba SDSS Boris Milošević kaže za Kurir da manjine nemaju gotovi nikakav manevarski prostor i podseća da je Hrvatska 18. maja preuzela predsedavanje Savetu Evropu, instituciji pred kojom bi eventualno mogla da se traži zaštita manjinskih prava. On objašnjava da bi, u slučaju da referendum prođe, Srbi imali samo jednog zastupnika u Saboru, umesto tri, koliko im sada garantuje zakon.

- Još se proverava validnost potpisa, ali šteta je već napravljena ovom nazadnom inicijativom. Stvorila se neka mučna i napeta atmosfera, a ako bi referendum prošao, sve bi se dodatno usložnilo. Predstavnici svih manjinskih zajednica su veoma zabrinuti, a srpski posebno zbog osetljivosti odnosa. Nama će biti potpuno ukinuto pravo na odlučivanje - naglašava Milošević.

"Narod odlučuje" tvrdi da ima dovoljan broj potpisa za raspisivanje referenduma, pošto je tokom dvonedeljne kampanje prikupljeno skoro pola miliona. Za održavanje referenduma inicijativi je bilo potrebno da prikupi najmanje 10 odsto potpisa od ukupnog broja građana upisanih u birački spisak, što iznosi 374.749 potpisa. Inicijativom se traži promena zakona, s ciljem da se smanji broj poslanika u hrvatskom parlamentu sa 150 na maksimum 120, da se smanji broj poslanika iz redova nacionalnih manjina i da im se zabrani da glasaju o najvažnijim pitanjima kao što su formiranje vlade i nacionalni budžet.

Reč je o članu izbornog zakona prema kom predstavnici manjina u Saboru imaju zagarantovani broj mesta. Primenu upravo tog modela su tražili i hrvatski zvaničnici od Beograda, jer srpski zakoni za stranke nacionalnih manjina primenjuju prirodni prag, odnosno princip pozitivne diskriminacije.

Aleksandar Popov

Nastavak nacionalističkog ludila

Direktor Centra za regionalizam Aleksandar Popov kaže za naš list da je i ova inicijativa "nastavak nacionalističkog ludila" koje u Hrvatskoj predugo traje.

- Još je ostalo da Srbima zabrane i vazduh da udišu. Opšta atmosfera je veoma loša, a javno mnenje negativno radikalizovano. Nijedna manjina se ne oseća bezbedno, a posebno Srbi. Pa setite se samo kako je potpredsednik Sabora Milijan Brkić poručio Miloradu Pupovcu da može da ode iz Hrvatske ako se u njoj oseća ugroženo. Ovo je nastavak tog trenda, a stvari će se teško vratiti u normalu - smatra Popov.

HDZ čuva tanku većinu

Stopiranje referenduma

Za desetak dana bi trebalo da se utvrdi validnost prikupljenih potpisa, a zatim će se verovatno sačekati i odluka Ustavnog suda. Pošto su poslanici manjina deo tanke većine HDZ u parlamentu, očekuje se da će Sabor referendumska pitanja proslediti Ustavnom sudu koji, ako utvrdi da su ona u neskladu s Ustavom, može stopirati referendum. Zbog toga ne čudi jasna instrukcija premijera i lidera HDZ-a Andreja Plenkovića upućena članstvu:

- HDZ ne stoji iza referendumske inicijative "Narod odlučuje". Recite svojim lokalcima na terenu da ne podrže aktiviste, da ne daju štandove za potpise i da se ne uključuju.

(Kurir.rs/I. K./Foto: Beta/Damir Senčar)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track