VUČIĆ POTVRDIO: U nedelju susret sa Tačijem u Briselu
Foto: Printscreen/Pink

beograd spreman za razgovore

VUČIĆ POTVRDIO: U nedelju susret sa Tačijem u Briselu

Politika -

Delegacija Srbije će već u petku biti u Briselu, a u nedelju će doći do susreta sa Hašimom Tačijem, potvrdio je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

"Nisam ni optimista ni pesimista. Mi smo spremni za razgovore", rekao je predsednik.

Precizirao je da Srbija nema nikakve preduslove: "Srbija nikada nije postavljala uslove za dijalog. Videćemo da li će se on produžiti i na ponedeljak, pošto je postojala takva ideja, jer se u ponedeljak održava međuvladina konferencija", rekao je on odgovarajući na pitanja novinara.

Onima koji govore da treba da se poštuju neki drugi sporazumi, Vučić je poručio da moraju da pročitaju opšti sporazum o energetici iz 2013.koji ne govori o onome što bi oni želeli.

"To je generalni sporazum. Ccak i za njega je potrebna implementacija Zajednice srpskih opština. Molim ih da pročitaju što su sami potpisivali i parafirali, da ne govore gluposti", poručio je albanskim političarima sa Kosova.

foto: Printscreen/Pink

Vučić je rekao da je to, što oni govore, međutim sitnica na koju se čovek navikne, i da se on trudi da ih prećuti, da ne reaguje na svaku glupost.

Ističe da je posao Vlade Srbije da zagarantuje mir, što je dosad bilo uspešno uprkos svemu. Kaže da se sve radi po komandi, ali dosad situacije nisu bile dramatičnih razmera.

Kako je ranije potvrđeno u Evropskoj službi za spoljne poslove dva predsednika bi na novom sastanku trebalo da prvenstveno razgovaraju o postizanju sveobuhvatnog sporazuma o normalizaciji odnosa, dok će implementacija već postignutih sporazuma biti na drugo mestu agende.

Dijalog na visokom političkom nivou između predsednika Alkesandra Vučića i Hašima Tačija poslednji put održan je 23. marta u Briselu. I tada se razgovaralo o sveobuhvatnom sporazumu, ali je predsednik Srbije najviše insistirao upravo na temi formiranja Zajednice srpskih opština.

Pred sastanka dvojice predsednika, u petak i subotu, trebalo bi da se održi još jedna runda tehničkih razgovora delegacija Beograda i Prištine. U EU nisu želeli da komentrašu kako je protekao današnji bilateralni sastanak EU i delegacije Prištine koja je do sada odbijala da nastavi tehnički dijalog sa Beogradom uslovaljavajući svoje prisustvo promenom agende i fokusa sa Zajednice srpskih opština na sve neispunjene dogovore, uključujući i energetiku.

(Kurir.rs/Foto: Printscreen)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV) PRIŠTINA POTPISALA, A NE SPROVODI: Ovo su tačke sporazuma o ZSO koje smetaju kosovskim vlastima

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track