Najnovije vesti

BRNABIĆ I BAHTADZE: Međusobno poštovanje suvereniteta
Foto: Reuters

BILATERALNI SASTANAK U GRUZIJI

BRNABIĆ I BAHTADZE: Međusobno poštovanje suvereniteta

Politika

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić sastala se danas u Tbilisiju sa predsednikom Vlade Gruzije Mamukom Bahtadzeom, na početku prve zvanične posete toj zemlji.

Brnabić je prvi predsednik Vlade Srbije koji boravi u zvaničnoj poseti Gruziji, saopštila je vladina Kancelarija za saradnju s medijima.

Brnabić i Bahtadze istakli su u razgovoru da su odnosi Srbije i Gruzije dobri i tradicionalno prijateljski i da će u narednom periodu dve zemlje raditi na intenziviranju saradnje u različitim oblastima.

Predsednica vlade naglasila je da je Srbije "zainteresovana za jačanje dijaloga sa Gruzijom na svim nivoima" i ocenila da je princip međusobnog poštovanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta, dobra osnova za unapređenje odnosa dve zemlje.

"Zahvalni smo Gruziji što nije priznala jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova, kao i na čvrstom stavu da ne podrži prijem tzv. Kosova u međunarodne organizacije poput UNESKO", rekla je Brnabić.

Brnabić i Bahtadze složili su se da dobru političku saradnju Srbije i Gruzije treba da prati i intenzivnija privredna saradnja.

Gruzijski premijer odao je priznanje premijerki Brnabić za uspešno sprovedenu fiskalnu konsolidaciju u Srbiji. Skromna robna razmena Srbije i Gruzije u prvih pet meseci ove godine bila je nešto viša od 2 miliona dolara, dok je u 2017. godini iznosila samo 7 miliona dolara.

"Srbija želi posebno bolju ekonomsku saradnju sa Gruzijom, jer njen sadašnji nivo ne odgovara potencijalima dveju zemalja", rekla je Brnabić.

foto: Reuters

U cilju unapređenja ekonomske i privredne saradnje, na jesen je planirana poseta srpskih privrednika Gruziji.

Tokom prve zvanične posete Gruziji, predsednica vlade Ana Brnabić sastala se i sa predsednikom Gruzije Georgijem Margvelašvilijem i predsednikom gruzijskog paralamenta Iraklijem Kobakhidzeom.

U razgovorima je potvrđeno da su odnosi dve zemlje dobri i prijateljski i da postoji prostor za dodatno unapređenje, posebno u oblasti ekonomije i privrede.

Nakon sastanaka, predsednica vlade Ana Brnabić prisustvovala je svečanom prijemu koji je, za učesnike i goste samita Partnerstva za otvorenu upravu, organizovao predsednik parlamenta Iraklij Kobakhidze.

Brnabić će sutra u Tbilisiju govoriti na petom globalnom samitu Partnerstva za otvorenu upravu.

Partnerstvo za otvorenu upravu predstavlja najveću međunarodnu inicijativu iz oblasti otvorene uprave, u kojoj Srbija učestvuje od 2012. godine. Učesnici iz više od 90 zemalja sveta, među kojima i Srbije, predstaviće rezultate u oblasti otvorene uprave.

Kurir.rs/Tanjug/Foto: Reuters

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...